Sprawdź czy przez 3 punkty można poprowadzić prostą
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 15:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czarnków
Sprawdź czy przez 3 punkty można poprowadzić prostą
Dane są 3 punkty A=(5,-3,1) B = (-4,3,-2) C= (-1,1,-1) . Sprawdź czy można poprowadzić przez nie prostą.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Sprawdź czy przez 3 punkty można poprowadzić prostą
Ax+By+Cz=0
podstawic i masz układ trzech równań z trzema niewiadomymi
podstawic i masz układ trzech równań z trzema niewiadomymi
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Sprawdź czy przez 3 punkty można poprowadzić prostą
Lub tak:
weź poduwagę dwa dane punkty i oszacuj równanie prostej i sprawdź czy przechodzi ona również przez trzeci punkt tzn. wzór tej prostej w przestrzeni trójwymiarowej:
\(\displaystyle{ \frac{x-x_{1}}{x_{1}-x_{2}}=\frac{y-y_{1}}{y_{1}-y_{2}}=\frac{z-z_{1}}{z_{1}-z_{2}}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}{\neq}x_{2}}\)
\(\displaystyle{ y_{1}{\neq}y_{2}}\)
\(\displaystyle{ z_{1}{\neq}z_{2}}\)
weź poduwagę dwa dane punkty i oszacuj równanie prostej i sprawdź czy przechodzi ona również przez trzeci punkt tzn. wzór tej prostej w przestrzeni trójwymiarowej:
\(\displaystyle{ \frac{x-x_{1}}{x_{1}-x_{2}}=\frac{y-y_{1}}{y_{1}-y_{2}}=\frac{z-z_{1}}{z_{1}-z_{2}}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}{\neq}x_{2}}\)
\(\displaystyle{ y_{1}{\neq}y_{2}}\)
\(\displaystyle{ z_{1}{\neq}z_{2}}\)