Czy da się przekształcić wyrażenie
\(\displaystyle{ (1 - ln(\frac{x}{y}))}\)
tak aby zamiast
\(\displaystyle{ ln(\frac{x}{y})}\)
było
\(\displaystyle{ ln(\frac{y}{x})}\)
ln (x/y)
- miki999
- Użytkownik

- Posty: 8358
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
ln (x/y)
\(\displaystyle{ 1 - ln\left(\frac{x}{y}\right)=1 + ln\left(\frac{y}{x}\right)}\)
a wynika to z:
\(\displaystyle{ a \log_b c = \log_b c^a \\ a^{-1}= \frac{1}{a}}\)
Pozdrawiam.
a wynika to z:
\(\displaystyle{ a \log_b c = \log_b c^a \\ a^{-1}= \frac{1}{a}}\)
Pozdrawiam.
