Witam, bardzo proszę o pomoc w zadaniu
1.Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 12. Jaka powinna być długość krawędzi podstawy tego graniastosłupa, aby jego pole powierzchni całkowitej było maksymalne.
Maksymalne pole powierzchni
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 6 kwie 2010, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Maksymalne pole powierzchni
a - długość krawędzi podstawy
h - wysokość graniastosłupa
Z warunków zadania:
\(\displaystyle{ 6a+3h=12 \\ 2a+h=4 \\ h=4-2a}\)
Wyznaczamy dziedzinę:
\(\displaystyle{ 4-2a>0 \\ 4>2a \\ a<2 \\ a \in (0,2)}\)
Wyznaczmy funkcję wyrażającą pole powierzchni całkowitej od a:
\(\displaystyle{ P=2* \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} +3*a*h \\ P= \frac{ \sqrt{3} }{2} a^2+3*a*h \\ P(a)= \frac{ \sqrt{3} }{2} a^2+3*a*(4-2a) \\ P(a)=-(6- \frac{ \sqrt{3} }{2})a^2+12a}\)
W zadaniu pytają tylko o długość krawędzi więc wystarczy policzyć \(\displaystyle{ a_w}\).
h - wysokość graniastosłupa
Z warunków zadania:
\(\displaystyle{ 6a+3h=12 \\ 2a+h=4 \\ h=4-2a}\)
Wyznaczamy dziedzinę:
\(\displaystyle{ 4-2a>0 \\ 4>2a \\ a<2 \\ a \in (0,2)}\)
Wyznaczmy funkcję wyrażającą pole powierzchni całkowitej od a:
\(\displaystyle{ P=2* \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} +3*a*h \\ P= \frac{ \sqrt{3} }{2} a^2+3*a*h \\ P(a)= \frac{ \sqrt{3} }{2} a^2+3*a*(4-2a) \\ P(a)=-(6- \frac{ \sqrt{3} }{2})a^2+12a}\)
W zadaniu pytają tylko o długość krawędzi więc wystarczy policzyć \(\displaystyle{ a_w}\).