Trójkąt ABC - pole

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Awatar użytkownika
Best of Both Worlds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 22 mar 2010, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 13 razy

Trójkąt ABC - pole

Post autor: Best of Both Worlds »

Wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego C w trójkącie prostokątnym ABC, dzieli przeciwprostokątną na dwa odcinki o długości 12cm i 3 cm. Jakie jest pole trójkąta ABC?
ar1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Pomógł: 71 razy

Trójkąt ABC - pole

Post autor: ar1 »

oznacz wysokość przez h
za pomocą tw pit
wyraź przyprostokątne poprzez h
z tw pit stosowanego do calego trójkąta wyliczymy h
i tym samym wszystko co trzeba wyznaczy się
Awatar użytkownika
Best of Both Worlds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 22 mar 2010, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 13 razy

Trójkąt ABC - pole

Post autor: Best of Both Worlds »

ar1 pisze:oznacz wysokość przez h
za pomocą tw pit
wyraź przyprostokątne poprzez h
z tw pit stosowanego do calego trójkąta wyliczymy h
i tym samym wszystko co trzeba wyznaczy się
Do twierdzenia pitagorasa potrzeba 2 danych, ja mam tylko jedną.
Pawe?Kupiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Trójkąt ABC - pole

Post autor: Pawe?Kupiec »

\(\displaystyle{ \left{ \begin{array}{l} 9+h^{2}=a^{2} \\ 144+h^{2}=b^{2} \\ a^{2}+b^{2}=225 \end{array} \right.}\)
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4089
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Trójkąt ABC - pole

Post autor: Inkwizytor »

Wskazówka (na pierwszy rzut oka mocno odległa od zadania, ale bez niej nie zrobisz zadania):
"Konstrukcyjne wyznaczanie średniej geometrycznej danych dwóch długości odcinków"
Ostatnio zmieniony 25 mar 2010, o 13:30 przez Inkwizytor, łącznie zmieniany 1 raz.
ar1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Pomógł: 71 razy

Trójkąt ABC - pole

Post autor: ar1 »

dlaczego nic nie wnosi?
wyliczymy przecież h (h=6)
więc pole wyjdzie 45
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4089
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Trójkąt ABC - pole

Post autor: Inkwizytor »

Juz poprawiłem wpis.
Pomyliłem oznaczenia na swoim szkicowym rysunku i błędnie się zasugerowałem
ODPOWIEDZ