Obwód trójkąta - zrobione, powiedzcie czy dobrze

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Reagan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 8 lis 2009, o 11:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...
Podziękował: 1 raz

Obwód trójkąta - zrobione, powiedzcie czy dobrze

Post autor: Reagan »

Podstawa trójkąta ABC ma długość 12. Kąty przy podstawie mają miary 30 stopni i 45 stopni. Oblicz obwód tego trójkąta.

Zrobiłam do tego stopnia, że \(\displaystyle{ h = 6(\sqrt{3} - 1)}\) Tylko nie wiem co dalej. Z góry dziękuję za pomoc. Próbowałam Pitagorasem, ale chyba mylę się w obliczeniach :/
Oto rysunek:

Czy obwód będzie wynosił \(\displaystyle{ 12\sqrt{3} + 6\sqrt{6} - 6\sqrt{2}}\)?
A czy w takim razie da się jakoś uprościć to działanie?
Proszę o sprawdzenie i poprawienie błędu, dziękuję
leniwiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 mar 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tarnów

Obwód trójkąta - zrobione, powiedzcie czy dobrze

Post autor: leniwiec »

BC=AB/sin(45+30)*sin(30)
AC=AB/sin(45+30)*sin(45)
możesz sprawdzić graficznie.
Reagan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 8 lis 2009, o 11:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...
Podziękował: 1 raz

Obwód trójkąta - zrobione, powiedzcie czy dobrze

Post autor: Reagan »

Jeszcze nie wiem, co to sinus:P Jestem w gimnazjum. Proszę tylko o sprawdzenie, nie musicie pisać obliczeń, zalezy mi tylko na sprawdzeniu mojego wyniku:)
leniwiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 mar 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tarnów

Obwód trójkąta - zrobione, powiedzcie czy dobrze

Post autor: leniwiec »

z Twojego równania wychodzi 26.99 a z sinusów wychodzi 26.99, myślę że jest OKi
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Obwód trójkąta - zrobione, powiedzcie czy dobrze

Post autor: piasek101 »

leniwiec pisze:z Twojego równania wychodzi 26.99 a z sinusów wychodzi 26.99, myślę że jest OKi
Wyniki możesz przybliżać jeśli na to wyraźnie pozwolą w treści.
Reagan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 8 lis 2009, o 11:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...
Podziękował: 1 raz

Obwód trójkąta - zrobione, powiedzcie czy dobrze

Post autor: Reagan »

Dzięki
ODPOWIEDZ