Solnka dwuprocentowa
-
pietrzak38
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opatów
- Podziękował: 5 razy
Solnka dwuprocentowa
Ile solanki dwuprocentowej i ile solanki piecioprocentowej należy zmieszać, aby otrzymać 12kg solanki czteroprocentowej?????????? proszę o odpowiedz
-
magnolia91
- Użytkownik

- Posty: 54
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Kraków
- Pomógł: 6 razy
Solnka dwuprocentowa
x -ilość 2% solanki
y - ilość 5% solanki
12 kg 4% solianki zawiera 0.04*12 = 0.48 kg soli
mamy układ równań :
0.02x+0.05y = 0.48
x+y = 12
którego rozwiązaniem jest x = 4, y = 8
y - ilość 5% solanki
12 kg 4% solianki zawiera 0.04*12 = 0.48 kg soli
mamy układ równań :
0.02x+0.05y = 0.48
x+y = 12
którego rozwiązaniem jest x = 4, y = 8
-
sYa_TPS
- Użytkownik

- Posty: 355
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska ;)
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 13 razy
Solnka dwuprocentowa
Robisz układ równań:pietrzak38 pisze:Ile solanki dwuprocentowej i ile solanki piecioprocentowej należy zmieszać, aby otrzymać 12kg solanki czteroprocentowej?????????? proszę o odpowiedz
2x + 5y = 12*4
x + y = 12
i wyliczasz