Test na pewną chorobę

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
karolciak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 mar 2010, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Test na pewną chorobę

Post autor: karolciak »

Test na pewną chorobę na którą cierpi średnio 1 osoba na 1000 daje zawsze odpowiedź dodatnią u chorego, a tzw. fałszywą odpowiedź dodatnią u 5% zdrowych.
a)jaka jest szansa że osoba u której test dał odpowiedź pozytywną jest chora? Zakładamy że osoba była wybrana do badań losowo.
b) jaka jest szansa że osoba u której dwa kolejne testy dały odpowiedź pozytywną jest chora?
Alister
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 10 mar 2010, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 23 razy

Test na pewną chorobę

Post autor: Alister »

z punktu b wnioskuję,że chodzi o to,że szansa na dodatni wynik dla osoby zdrowej jest równa 5%. A nie że 5% osobom zdrowym zawsze wychodzi +

zatem a) szansa na wylosowanie osoby chorej \(\displaystyle{ \frac{1}{1000}}\), szansa na wylosowanie osoby zdrowej \(\displaystyle{ \frac{999}{1000}}\)

Zatem z prawdopodobieństwa całkowitego/drzewka,odpowiedź jest równa \(\displaystyle{ \frac{1}{1000} + \frac{999}{1000} \cdot \frac{5}{100}}\)

b) prawdopodobieństwo,że 2 badania pod rząd dadzą dodatni wynik osobie zdrowej,równe jest \(\displaystyle{ \left( \frac{5}{100} \right) ^{2} = \frac{25}{10000}}\) - zatem w 25 badaniach na 10000 wynik u osoby zdrowej będzie dodatni,natomiast u osoby chorej na 10000 badań wszystkie dadzą pozytywny wynik. Zatem szansa na wylosowanie osoby chorej przy dwóch pozytywnych rezultatach równa jest \(\displaystyle{ 1-\frac{25}{10000} = \frac{9975}{10000}}\) (tak mi się wydaje,nie jestem tego pewny na 100%
Ostatnio zmieniony 15 sie 2011, o 14:17 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
szczasiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 1 lut 2007, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poslka
Pomógł: 1 raz

Test na pewną chorobę

Post autor: szczasiek »

czy ktoś mógłby potwierdzić poprawność tego rozwiązania? Szczególnie chodzi mi o podpunkt a).

Bo prawdopodobieństwo wykrycia bez znaczenia czy jest się chorym czy nie z drzewka jest

\(\displaystyle{ \frac{1}{1000} + \frac{999}{1000} \cdot 5 \%}\)

Czy to nie jest tak, że odpowiedz wynosi koło 98%?? Chodzi o stosunek obu ułamków. 1 stanowi jakieś 2% całości.
Ostatnio zmieniony 11 sie 2011, o 17:24 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Znak mnożenia to \cdot.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5091
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Test na pewną chorobę

Post autor: norwimaj »

Losujemy jedną osobę. Oznaczmy zdarzenia:
\(\displaystyle{ P}\) - wynik testu pozytywny u tej osoby,
\(\displaystyle{ Z}\) - osoba zdrowa,
\(\displaystyle{ C}\) - osoba chora.

W punkcie a) zadania chcemy policzyć \(\displaystyle{ \mathbb{P}(C|P)}\).

\(\displaystyle{ \mathbb{P}(C|P)=
\frac{\mathbb{P}(C\cap P)}{\mathbb{P}(P)}=
\frac{\mathbb{P}(P|C)\mathbb{P}(C)}{\mathbb{P}(P|C)\mathbb{P}(C)+\mathbb{P}(P|Z)\mathbb{P}(Z)}=}\)

\(\displaystyle{ =
\frac{1\cdot\frac{1}{1000}}{1\cdot\frac{1}{1000}+\frac{1}{20}\cdot\frac{999}{1000}}=
\frac{20}{1019}.}\)


Myślę że wynik jest szokujący dla wielu ludzi. Nawet jeśli ktoś otrzyma pozytywny wynik, to prawdopodobieństwo że jest chory, nie jest zbyt duże.

Punktu b) zadania nie da się zrobić. Może być tak, że u konkretnej osoby zdrowej test zawsze daje tę samą odpowiedź, może być tak, że wyniki u konkretnej osoby są niezależne, a może być też pośrednia sytuacja. W zadaniu nie ma o tym mowy, więc nie da się tego zrobić.
ODPOWIEDZ