Udowodnij ze dla dowolnych zbiorow ABCD zachodza zaleznosci :
1.
A=(AuB)C=(AC)u(BC)
2.
(AB)n(CD)=(AnC)(BuD)
Udowodnij ze : A=(AuB)\C=(A\C)u(B\C)
- el payaco
- Użytkownik

- Posty: 25
- Rejestracja: 6 wrz 2006, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BrodWay
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 4 razy
Udowodnij ze : A=(AuB)\C=(A\C)u(B\C)
\(\displaystyle{ 2.\ x (A-B)\cap(C-D)\Leftrightarrow \\ x (A-B)\wedge x (C-D)\Leftrightarrow \\ x A x B x C x D \\ x (A \cap C) (x (B \cup D) \\ x (A \cap C) x (B \cup D) \\ x (A \cap C)-(B \cup D)}\)
[ Dodano: 4 Październik 2006, 23:10 ]
\(\displaystyle{ 1. \ x (A \cup B)-C \\ x (A \cup B) x C \\ x A x B x C \\ x A x B x C x C \\ x A x C x B x C \\ x (A-C) x (B-C) \\ x (A-C) \cup (B-C)}\)
[ Dodano: 4 Październik 2006, 23:10 ]
\(\displaystyle{ 1. \ x (A \cup B)-C \\ x (A \cup B) x C \\ x A x B x C \\ x A x B x C x C \\ x A x C x B x C \\ x (A-C) x (B-C) \\ x (A-C) \cup (B-C)}\)
Udowodnij ze : A=(AuB)\C=(A\C)u(B\C)
czesc.
Mozesz mi wyjasnic dlaczego w przykladzie 2. jest (x nalezy (BuD))chodzi mi glownie o BuD czyli o samo u.
Mozesz mi wyjasnic dlaczego w przykladzie 2. jest (x nalezy (BuD))chodzi mi glownie o BuD czyli o samo u.
- Efendi
- Użytkownik

- Posty: 205
- Rejestracja: 7 paź 2006, o 09:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R-k
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 13 razy
Udowodnij ze : A=(AuB)\C=(A\C)u(B\C)
\(\displaystyle{ x A x C}\) to x należy do części wspólnej obu zbiorów, bo musi NARAZ należeć do jednego i drugiego. Z kolei kiedy \(\displaystyle{ x B x D}\), to x nie należy ANI do B, ANI do D, dlatego tutaj trzeba zastosować sumę obu zbiorów.
