Iloczyn macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Justynaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 3 razy

Iloczyn macierzy

Post autor: Justynaa »

\(\displaystyle{ AB= \left[\begin{array}{cc}2&1\\-3&4\\-5&0\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&8&4\\0&-3&2\end{array}\right]}\)

Przepraszam, że takie proste, ale patrzyłam na ten link i mi coś nie wychodzi może mi ktoś pokazać jak to mnożę ?
Ostatnio zmieniony 21 mar 2010, o 12:58 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4432
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Iloczyn macierzy

Post autor: lukasz1804 »

\(\displaystyle{ AB= \left[\begin{array}{cc}2&1\\-3&4\\-5&0\end{array}\right]\cdot\left[\begin{array}{ccc}-1&8&4\\0&-3&2\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}2\cdot(-1)+1\cdot 0&2\cdot 8+1\cdot(-3)&2\cdot 4+1\cdot 2\\-3\cdot(-1)+4\cdot 0&-3\cdot 8+4\cdot(-3)&-3\cdot 4+4\cdot 2\\-5\cdot(-1)+0\cdot 0&-5\cdot 8+0\cdot(-3)&-5\cdot 4+0\cdot 2\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}-2&13&10\\3&-36&-4\\5&-40&-20\end{array}\right]}\)

Każdy wyraz \(\displaystyle{ c_{ij}}\) iloczynu \(\displaystyle{ C=AB}\) macierzy \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) jest kombinacją liniową elementów \(\displaystyle{ i}\)-tego wiersza macierzy \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ j}\)-tej kolumny macierzy \(\displaystyle{ B}\).
Justynaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 3 razy

Iloczyn macierzy

Post autor: Justynaa »

Ok, dziękuję ślicznie, teraz już chyba rozumiem, spróbuję zrobić inne (tylko tam jak w drugim rzędzie jest -40 to chyba powinno być -36)
ODPOWIEDZ