Witam. Mam problem z rozwiązaniem jednej granicy funkcji. Mam to zrobić bez użycia reguły De'Hospitala. proszę o pomoc, lub wskazówkę, z góry dzięki:D
Oto ta granica:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \pi } \frac{sinx}{1- \frac{ x^{2} }{ \pi ^{2} } }}\)
Granica przy x dążącym do pi
- Mortify
- Użytkownik

- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Granica przy x dążącym do pi
skorzystaj z faktu iż: \(\displaystyle{ \lim_{t \to \ 0} \frac{sint}{t}=1}\)
podstaw: \(\displaystyle{ t=x-\pi}\).
podstaw: \(\displaystyle{ t=x-\pi}\).
