położenie prostych z parametrem

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
6m6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 27 sie 2008, o 14:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

położenie prostych z parametrem

Post autor: 6m6 »

Dla jakich wartości parametru m proste \(\displaystyle{ x=my+1}\) i \(\displaystyle{ y=mx-1}\) przecinają się w jednym punkcie, który leży poniżej prostej \(\displaystyle{ x=1-4y}\)?
ma wyjść \(\displaystyle{ m \in (- \infty ,-4) \cup (-1,1) \cup (1,+ \infty )}\)
ODPOWIEDZ