Napisz równanie prostej, l która przechodzi przez punkt A= (6,-2) i jest:
a) równoległa do prostej k: y= 3x+1
b) prostopadła
Napisz równanie prostej
Napisz równanie prostej
a czy mógłby ktoś to rozwiązać pisemnie? Bo chodź rozumiem podpowiedź wciąż nie potrafię jej wprowadzić do zadania. Z góry dziękuję.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Napisz równanie prostej
\(\displaystyle{ y=3x+1}\)
rónoległa ma postać: \(\displaystyle{ y=3x+b}\)
wstawiasz do równania współrzędne punktu A: \(\displaystyle{ -2=18+b \Rightarrow b=-20}\)
potem to samo robisz z prostopadłą, tyle że ona ma wzór \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{3}x+b}\)
rónoległa ma postać: \(\displaystyle{ y=3x+b}\)
wstawiasz do równania współrzędne punktu A: \(\displaystyle{ -2=18+b \Rightarrow b=-20}\)
potem to samo robisz z prostopadłą, tyle że ona ma wzór \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{3}x+b}\)