Dwa zadania- dla mnie trudne

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
maestroo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 paź 2006, o 10:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Osiek

Dwa zadania- dla mnie trudne

Post autor: maestroo »

Jestem w 3 klasie gim i mam do zrobienia takie dwa zadania

Gaweł miał trzy razy tyle pieniędzy co Paweł. Po miesiącu Paweł zwiększył swoją kwotę o p% a Gaweł wydał p% swoich pieniędzy i okazało się że mają tyle samo pieniędzy. Oblicz p.

Statek płynie Wisłą z Gdańska do Warszawy 3 dni a z Warszawy do Gdańska 2 dni. Ile dni płynie tratwa Wisłą z Warszawy do Gdańska.

Proszę pomóżcie.

Zmień temat na regulaminowy, bo poleci do kosza!
Ostatnio zmieniony 1 paź 2006, o 11:53 przez maestroo, łącznie zmieniany 1 raz.
Dorona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 30 sie 2006, o 10:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska
Pomógł: 2 razy

Dwa zadania- dla mnie trudne

Post autor: Dorona »

x - stan kasy Pawła
y - stan kasy Gawła

Z pierwszego zdania oczywiste jest, że
y = 3x
Paweł zwiekszył swoje konto o p%. Ma zatem \(\displaystyle{ (100%+p%)•x}\)
Gaweł zmniejszył swoje konto o p%. Ma zatem \(\displaystyle{ (100%-p%)•y}\)

Teraz mają równe stany kont zatem: \(\displaystyle{ (100%+p%)•x=(100%-p%)•y}\)
Mamy zatem układ równań
\(\displaystyle{ [i:2prsefln]y = 3x[/i:2prsefln]}\)
\(\displaystyle{ (100+p)•x=(100-p)•y}\)(procenty pominięte- podzielić przez 1%)
Rozwiązując układ metoda podstawiania dojdziemy do równania
\(\displaystyle{ 100+p=(100-p)•3}\) ( po podzieleniu równania stronami przez x, x różne od zera)
otrzymamy p =50
iwetta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 22 wrz 2005, o 19:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 18 razy

Dwa zadania- dla mnie trudne

Post autor: iwetta »

x pieniądze gawła
y- pieniądze pawła
p%=\(\displaystyle{ \frac{p}{100}}\)

x=3y
x-p%x=y+p%y

3y-\(\displaystyle{ \frac{3y*p}{100}-y-\frac{y*p}{100}}\)=0/*100
200y-4y*p=0/:2y
p=50

Powinno być dobrze

Dorona: po podzieleniu przez x i pomnożęniu przez 3 i przeniesieniu stronami wychodzi pr 4p=400
Ostatnio zmieniony 1 paź 2006, o 11:23 przez iwetta, łącznie zmieniany 2 razy.
maestroo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 paź 2006, o 10:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Osiek

Dwa zadania- dla mnie trudne

Post autor: maestroo »

Bardzo dziękuje A z tym statkiem zadanie? Z gory dzieki
Dorona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 30 sie 2006, o 10:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska
Pomógł: 2 razy

Dwa zadania- dla mnie trudne

Post autor: Dorona »

iwetta napisała:
200y-2y*p=0/:2y
-4yp oczywiscie ma być
iwetta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 22 wrz 2005, o 19:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 18 razy

Dwa zadania- dla mnie trudne

Post autor: iwetta »

z tym statkiem to o ile rozumiem inytencje tego co układał zadanie to chodzi o to. że ta tratwa porusza się ruchem jednostjnym prostoliniowym czyli nie ma silnika tak jak statek
Chociaż można to zinterpretować jako, że tratwa będzie płyną ctak jak statek 2 dni.
I trzecia wersja nie przepłynie tratwa bo się utopi
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2495
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Dwa zadania- dla mnie trudne

Post autor: Calasilyar »

statek płynie do warszawy z prędkością
\(\displaystyle{ v_{do}=\frac{s}{3d}}\)
i z powrotem z prędkością
\(\displaystyle{ v_{z}=\frac{s}{2d}}\)

powstaje układ
\(\displaystyle{ v_{statku}+v_{rzeki}=v_{do}}\)
\(\displaystyle{ v_{statku}-v_{rzeki}=v_{z}}\)
odejmujemy stronami i mamy
\(\displaystyle{ v_{rzeki}=\frac{v_{do}-v_{z}}{2}}\)

i to jest to, o co nam chodziło bo przecież tratwa płynie z prądem
ODPOWIEDZ