Mam do wykonania kilka zadan lecz niestety nie wiem jak się za nie zabrac.
Proszę o jakiąkolwiek pomoc.
Oto zadania.
1)Ile jest liczb pierwszych mniejszych niz 567! ?
2)W zbiorze liczb naturalnych {1, 2, ..., 123456!} znajdz wszystkie liczby podzielne
przez 13 i 15. Wynik zapisz w postaci zbioru.
3)Czy pierwiastki nastepujacego wielomianu
\(\displaystyle{ w(x) = x^{6} + x^{4} + x^{2} + 1}\) leza na okregu jednostkowym?
4)Ile jedynek ma liczba 235465656! w systemie dwójkowym?
5)Zdefiniowac funkcje \(\displaystyle{ f(x) = x^{234321}+cos(x)+ln(x)}\) i obliczyc 10-ta pochodnafunkcji f w punkcie 100.
potrzebuje najprostszych rozwiązań.
Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
Matematyka komputerowa-problemy
-
malllutenka
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 13 mar 2010, o 23:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
-
pe2de2
- Użytkownik

- Posty: 261
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 49 razy
Matematyka komputerowa-problemy
3.
\(\displaystyle{ =X^4(X^2+1)+X^2+1=(X^2+1)(X^4+1)}\)
co do pozostałych, jakieś preferowane programy ? a może algorytm rozwiązywania ? jakieś konkrety by się przydały.
\(\displaystyle{ =X^4(X^2+1)+X^2+1=(X^2+1)(X^4+1)}\)
co do pozostałych, jakieś preferowane programy ? a może algorytm rozwiązywania ? jakieś konkrety by się przydały.
-
malllutenka
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 13 mar 2010, o 23:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Matematyka komputerowa-problemy
a więc te zadania muszę zrobić w matlabie.
i jeszcze raz dzieki za pomoc
i jeszcze raz dzieki za pomoc
-
pe2de2
- Użytkownik

- Posty: 261
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 49 razy
Matematyka komputerowa-problemy
no to tak, pierwsze nie mam pomysłu jak zrobić w jakiś elegancji sposób, ostatecznie mozna łopatologicznie sprawdzać wszystkie liczby po kolei.
drugie można by na przykad pętlom for
sprawdzamy kolejne cyfry, jeżeli się dzieli bez reszty to zapisujemy sobie jako kolejne elementy macierzy, analogicznie dla 13.
do 4 nie jestem pewnien czy jest jakaś funkcja zamieniająca z dziesiętnego na binarny, ale myślę że warto poszukać, a jak nie to znów pętla + dzielenie modullo
5 zdefiniowanie to po prostu przepisanie formuły, tu problemu być nie powinnio, co do 10 pochodenj wystarczy przeczytać jak się definiuje pochodne
powodzenia
drugie można by na przykad pętlom for
Kod: Zaznacz cały
n=1;
for i=1:123456
if (ceil(i/15)==i/15)
A(n)=i;
n=n+1;
end
end
do 4 nie jestem pewnien czy jest jakaś funkcja zamieniająca z dziesiętnego na binarny, ale myślę że warto poszukać, a jak nie to znów pętla + dzielenie modullo
5 zdefiniowanie to po prostu przepisanie formuły, tu problemu być nie powinnio, co do 10 pochodenj wystarczy przeczytać jak się definiuje pochodne
powodzenia
-
malllutenka
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 13 mar 2010, o 23:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
-
Xitami
Matematyka komputerowa-problemy
1. Szukamy \(\displaystyle{ \Pi(567!)}\)
\(\displaystyle{ 567!\approx6.4948398402839565966*10^{1316}}\) to olbrzymia liczba, 1317 cyfr.
Zdaje mnie mi się, że nie sposób znaleźć dokładnego rozwiązania.
Można powiedzieć, że jest ich gdzieś pomiędzy \(\displaystyle{ 2.1406340127267859082\cdot10^{1313}}\), a \(\displaystyle{ 2.1448755895042290585\cdot10^{1313}}\)
\(\displaystyle{ 567!\approx6.4948398402839565966*10^{1316}}\) to olbrzymia liczba, 1317 cyfr.
Zdaje mnie mi się, że nie sposób znaleźć dokładnego rozwiązania.
Można powiedzieć, że jest ich gdzieś pomiędzy \(\displaystyle{ 2.1406340127267859082\cdot10^{1313}}\), a \(\displaystyle{ 2.1448755895042290585\cdot10^{1313}}\)
-
malllutenka
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 13 mar 2010, o 23:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Matematyka komputerowa-problemy
czy znalazłby się ktoś kto potrafi napisać procedury w Maple?
Mam problem z takimi zadaniami:
1)Niech dana bedzie funkcja rózniczkowalna f : R -> R. Napisz procedure, która wyznacza
przestrzen styczna do funkcji f w danym punkcie x0.
2)Niech dana bedzie funkcja rózniczkowalna f : R^2 -> R. Napisz procedure, która liczy pochodna
kierunkowa w punkcie x0 w kierunku v.
Z góry dziekuje za pomoc:)
Mam problem z takimi zadaniami:
1)Niech dana bedzie funkcja rózniczkowalna f : R -> R. Napisz procedure, która wyznacza
przestrzen styczna do funkcji f w danym punkcie x0.
2)Niech dana bedzie funkcja rózniczkowalna f : R^2 -> R. Napisz procedure, która liczy pochodna
kierunkowa w punkcie x0 w kierunku v.
Z góry dziekuje za pomoc:)