Pochodna funkcji w punkcie
- blondinetka
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 12 razy
Pochodna funkcji w punkcie
Pokazać, że funkcja ma pochodną tylko w punkcie x=0:
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} x ^{2}\ dla\ x \in Q \\ 0\ dla\ x \in R \backslash Q \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} x ^{2}\ dla\ x \in Q \\ 0\ dla\ x \in R \backslash Q \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, o 10:59 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
miodzio1988
- blondinetka
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 12 razy
Pochodna funkcji w punkcie
nio jest ciągła w x=0, nio to dla pozostałych nie spełnia warunku koniecznego,
ale jak dalej udowodnić , że ma pochodną w x=0??
ale jak dalej udowodnić , że ma pochodną w x=0??
-
miodzio1988
- blondinetka
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 12 razy
Pochodna funkcji w punkcie
...jakbym wiedziała jak to zrobić, to nie zamieszczałabym tego na forum.
Poza tym tego zadania się nie zrobi bezpośrednio z definicji pochodnej.
I przepraszam za "nio", jeżeli uraziłam polonistę (nieużywającego polskich znaków).
Poza tym tego zadania się nie zrobi bezpośrednio z definicji pochodnej.
I przepraszam za "nio", jeżeli uraziłam polonistę (nieużywającego polskich znaków).
-
miodzio1988
- blondinetka
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 12 razy
Pochodna funkcji w punkcie
ale ja znam definicję ....
i co mam niby podstawić pod f(x) w niej, jesli x->0??
i co mam niby podstawić pod f(x) w niej, jesli x->0??
-
miodzio1988
Pochodna funkcji w punkcie
Bo? A jaki znasz inny sposob na pokazanie, że funkcja jest rozniczkowalna w danym punkcie?Poza tym tego zadania się nie zrobi bezpośrednio z definicji pochodnej.
- blondinetka
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 12 razy
Pochodna funkcji w punkcie
...a jak chcesz to zrobić bezpośrednio z definicji?? Jeśli uważasz, że się da??
- M Ciesielski
- Użytkownik

- Posty: 2500
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Pochodna funkcji w punkcie
blondinetka, słuchaj, albo chcesz pomocy albo nie. Gdybyś przynajmniej spróbowała to byłoby może wydać jakieś efekty tego i nie pytałabyś ciągle "a jak, a jak". Zastosuj definicję pochodnej do Twojej funkcji, skoro jest opisana dwoma wzorami to chyba logiczne, że trzeba to zrobić dla obydwu, nie?
- blondinetka
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 12 razy
Pochodna funkcji w punkcie
z góry dziękuję wszytskim za "pomoc",, już sobie poradziłam sama, a dla pomocników taka podpowiedź to nie wykaże się z definicji tylko z warunku równoważnego istnienia pochodnej...
miłego dnia...
miłego dnia...
-
miodzio1988
Pochodna funkcji w punkcie
A jaki ten warunek jest kolezanko? Bo aż jestem ciekawy;] I oczywiscie chcialem zebys trochę sama pomyslala, ale cóż. Podaj ten warunek i konczymy ten tematjuż sobie poradziłam sama, a dla pomocników taka podpowiedź to nie wykaże się z definicji tylko z warunku równoważnego istnienia pochodnej...
- blondinetka
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 12 razy
Pochodna funkcji w punkcie
\(\displaystyle{ f:X \rightarrow R\ X \subset R\ x _{0} \in X\ ,x _{0}- punkt \ skupienia\ , \alpha \in R}\)
\(\displaystyle{ Następujące \ warunki \ sa \ rownowazne:}\)
\(\displaystyle{ (i)\istnieje \ f'(x _{0})= \alpha}\)
\(\displaystyle{ (ii)\ istnieje\ funkcja\ u:X \rightarrow R\ ciagla \ w \ x _{0},\ u(x _{0})= \alpha \ oraz}\)
\(\displaystyle{ f(x)=f(x _{0})+u(x)(x-x _{0})\, x \in X}\)
I taka rada na przyszłość, jeżeli nie potraficie czegoś zrobić to nie musicie na siłe komuś pomagać ,,;)
\(\displaystyle{ Następujące \ warunki \ sa \ rownowazne:}\)
\(\displaystyle{ (i)\istnieje \ f'(x _{0})= \alpha}\)
\(\displaystyle{ (ii)\ istnieje\ funkcja\ u:X \rightarrow R\ ciagla \ w \ x _{0},\ u(x _{0})= \alpha \ oraz}\)
\(\displaystyle{ f(x)=f(x _{0})+u(x)(x-x _{0})\, x \in X}\)
I taka rada na przyszłość, jeżeli nie potraficie czegoś zrobić to nie musicie na siłe komuś pomagać ,,;)
-
miodzio1988
Pochodna funkcji w punkcie
Lol Nio, nio. Zawsze możesz iść na korki jesli nie pasuje Ci darmowa pomoc. Powodzenia, heheh .
Koniec tematu, bo czuje , że dalsze gadanie to bedzie off-topic.
Koniec tematu, bo czuje , że dalsze gadanie to bedzie off-topic.
- miki999
- Użytkownik

- Posty: 8358
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Pochodna funkcji w punkcie
Lemat miodzia:
Funkcja nieciągła jest tak naprawdę ciągła.
Dowód:
Przedstawiamy funkcję nieciągłą prawie wszedzie jako funkcję ciągłą na określonym zbiorze- co gwarantuje nam (ii) warunek w powyższej definicji. Oczywiście iloczyn dwóch funkcji ciągłych jest również f. ciągłą.
c.k.d.
Pozdrawiam.
Funkcja nieciągła jest tak naprawdę ciągła.
Dowód:
Przedstawiamy funkcję nieciągłą prawie wszedzie jako funkcję ciągłą na określonym zbiorze- co gwarantuje nam (ii) warunek w powyższej definicji. Oczywiście iloczyn dwóch funkcji ciągłych jest również f. ciągłą.
c.k.d.
Pozdrawiam.