zapytam się o to, czy poniższa struktura jest grupą: \(\displaystyle{ G\, =R}\) z działaniem * ( jesli nie to dlaczego i czy istnieje \(\displaystyle{ Y R}\), zeby po zaciesnienie działania do Y była juz grupa....?!
\(\displaystyle{ x*x'\ = \ xx'+x'+x}\),
[edit] Zmieniam temat - hasło "co to jest" nie bardzo informuje o treści zadania. Undre
Czy podana struktura jest grupą
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
Czy podana struktura jest grupą
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2006, o 08:52 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Apo
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 26 wrz 2006, o 22:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 1 raz
Czy podana struktura jest grupą
Struktura nie jest grupą bo nie istnieje element odwrotny do -1 prawdopodobnie Y=R z wyłączeniem -1 z tym działaniem będzie grupą...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
Czy podana struktura jest grupą
no wlasnie, co widac lepiej z zapisu \(\displaystyle{ x*x'\ = \ (x+1)(x'+1) -1}\),
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
Czy podana struktura jest grupą
\(\displaystyle{ x*e\ = \ xe+x+e=x}\), tj \(\displaystyle{ e(x+1)=0}\) przy dowolnym x , a to tylko mozliwe gdy e=0
