problem z logarytmem

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Marciu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 6 sty 2010, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świat
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

problem z logarytmem

Post autor: Marciu »

proszę o pomoc :


\(\displaystyle{ a^{\log_{2}3}=9}\)
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

problem z logarytmem

Post autor: rodzyn7773 »

Ponieważ \(\displaystyle{ log_23>0}\) (\(\displaystyle{ log_23>log_21=0}\)) to szukamy rozwiązań równania wśród liczb dodatnich:
\(\displaystyle{ a^{\log_{2}3}=9 \\ ( \sqrt{a} )^{2*log_23}=9 \\ ( \sqrt{a}) ^{log_29}=2^{log_29} \\ \sqrt{a}=2}\)
ODPOWIEDZ