Odwrotna nierówność trójkąta

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
Aishling
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 mar 2010, o 22:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Meadow

Odwrotna nierówność trójkąta

Post autor: Aishling »

Jak udowodnić, korzystając z nierówności trójkąta
\(\displaystyle{ \left| \left|x \right|- \left| y\right| \right| \le \left|x-y \right|}\)?
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

Odwrotna nierówność trójkąta

Post autor: Kamil_B »

Wskazówka:
\(\displaystyle{ \left|x \right|= \left|(x-y)+y \right| \le ...}\)
podobnie rozpisz \(\displaystyle{ \left|y \right|}\)
Aishling
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 mar 2010, o 22:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Meadow

Odwrotna nierówność trójkąta

Post autor: Aishling »

Wystarczy, jak się samo \(\displaystyle{ \left| x\right|}\) rozpisze, dziękuję
ODPOWIEDZ