Zbieżność szeregu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
cwaniaqu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 12 sty 2009, o 23:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 6 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: cwaniaqu »

Witam mam problem z wyznaczeniem zbieżności szeregu.
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n!} * (\frac{n}{e} ) ^{n}}\)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: miki999 »

Kryterium d'Alemberta może? Korzystając ze wzoru Stirlinga można by użyć porównawczego.



Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4965
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: Zordon »

Kryterium ilorazowe z szeregiem \(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{1}{ \sqrt{2 \pi n} }}\)

I korzystamy ze wzoru Stirlinga:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{n!}{ \left( \frac{n}{e} \right)^n \sqrt{2 \pi n} } =1}\)
ODPOWIEDZ