W liczbie dwucyrowej pierwsza cyfra jest ...
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 9 mar 2010, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Myślenice
- Podziękował: 2 razy
W liczbie dwucyrowej pierwsza cyfra jest ...
W liczbie dwucyfrowej pierwsza cyfra jest o 33 i 1/3% mniejsza niż druga. Co to za liczba? Podaj wszystkie rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 3 mar 2010, o 00:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczytno/3Miasto
- Pomógł: 22 razy
W liczbie dwucyrowej pierwsza cyfra jest ...
niech liczba \(\displaystyle{ 10a+b}\)
Wtedy: \(\displaystyle{ a=b \cdot 33\frac{1}{3}\%}\)
Ponieważ rozpatrujemy tylko \(\displaystyle{ a,b\in N}\), to masz trzy możliwości: \(\displaystyle{ 13, 26, 39}\)
Wtedy: \(\displaystyle{ a=b \cdot 33\frac{1}{3}\%}\)
Ponieważ rozpatrujemy tylko \(\displaystyle{ a,b\in N}\), to masz trzy możliwości: \(\displaystyle{ 13, 26, 39}\)