[Wielomiany] Oszacowanie stopnia różnicy potęg wielomianów

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3242
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

[Wielomiany] Oszacowanie stopnia różnicy potęg wielomianów

Post autor: max »

Takie fajne zadanko:

Niech \(\displaystyle{ m,n\in \mathbb{N}, \ m,n\ge 2,}\) niech \(\displaystyle{ f,g}\) będą wielomianami (o współczynnikach rzeczywistych, albo ogólniej - zespolonych), przy czym \(\displaystyle{ f^{m} - g^{n}\neq 0.}\)

Wykaż, że \(\displaystyle{ \deg (f^{m} - g^{n})\ge \frac{mn - m - n}{n}\deg f + 1.}\)
ODPOWIEDZ