Oblicz dł. odcinka (powstał przez połączenie środków
Oblicz dł. odcinka (powstał przez połączenie środków
w trójkącie równoramiennym podstawa jest o 40% krótsza od ramienia. Środki ramion połączono odcinkiem. Oblicz długość tego odcinka widząc, że obwód tego trójkąta jest równy 52cm.
Oblicz dł. odcinka (powstał przez połączenie środków
Niech trojkat ma wierzcholki ABC, |AC|=|BC|, srodek AC to X, a srodek BC to Y.
Czy wiesz, jak sie maja do siebie dlugosci tego odcinka XY i podstawy AB?|AB| = 2*|XY|
A jak wyliczyc dlugosc podstawy?2*|AC|+|AB|=52 oraz |AB|=(100%-40%)*|AC|=0,6*|AC|z tych dwoch rzeczy mamy, ze 2,6*|AC|=52 i |AB|= 0,6 * 52/2,6 = 12, a XY = 6
Jesli nie wiesz, podswietl caly moj post
Czy wiesz, jak sie maja do siebie dlugosci tego odcinka XY i podstawy AB?|AB| = 2*|XY|
A jak wyliczyc dlugosc podstawy?2*|AC|+|AB|=52 oraz |AB|=(100%-40%)*|AC|=0,6*|AC|z tych dwoch rzeczy mamy, ze 2,6*|AC|=52 i |AB|= 0,6 * 52/2,6 = 12, a XY = 6
Jesli nie wiesz, podswietl caly moj post
Oblicz dł. odcinka (powstał przez połączenie środków
a znasz odpowiedzi na pytania? heh
Podswietlasz=zaznaczasz myszka fragment tekstu, tak, jakbys chcial go skopiowac...
Podswietlasz=zaznaczasz myszka fragment tekstu, tak, jakbys chcial go skopiowac...
Oblicz dł. odcinka (powstał przez połączenie środków
aha:D thx:*
a mogłabyś mi rozwiązać jeszcze to zadanko, albo poprawic post, z tym zadaniem?
boki prostokąta mają 16cm i 10cm. Krótszy bok prostokąta A'B'C'D' podobnego do prostokąta
ABCD ma (sqrt5)^2 cm. Oblicz pole i obwód prostokąta A'B'C'D'.
a mogłabyś mi rozwiązać jeszcze to zadanko, albo poprawic post, z tym zadaniem?
boki prostokąta mają 16cm i 10cm. Krótszy bok prostokąta A'B'C'D' podobnego do prostokąta
ABCD ma (sqrt5)^2 cm. Oblicz pole i obwód prostokąta A'B'C'D'.
Oblicz dł. odcinka (powstał przez połączenie środków
Patrzyles tu:
https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=1751
https://matematyka.pl/viewtopic.php?p=11412
Jesli patrzyles i nadal nie wiesz co i jak, to dopisz sie do ktoregos z tych watkow, z konkretnym pytaniem, czego nie rozumiesz
https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=1751
https://matematyka.pl/viewtopic.php?p=11412
Jesli patrzyles i nadal nie wiesz co i jak, to dopisz sie do ktoregos z tych watkow, z konkretnym pytaniem, czego nie rozumiesz

