Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
-
Mraauuu
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 13:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trzebnica
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 11 razy
Post
autor: Mraauuu »
Przy wprowadzaniu logarytmu pojawiło się coś takiego i nie wiem skąd:
\(\displaystyle{ z=e^{w}=e^{x+iy}}\)
\(\displaystyle{ |z|= e^{x} ; y=Argz +2\pi k}\)
Mógłby mi ktoś powiedzieć skąd się wzięła ost. linijka?
-
BettyBoo
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Post
autor: BettyBoo »
\(\displaystyle{ e^{x+iy}=e^xe^{iy}=e^x(\cos y+i\sin y)}\)
Pozdrawiam.