Witam!
Mam rpoblem z tym wyrażeniem:
\(\displaystyle{ (x^2 -3ax -2a^2 + \frac{12a^3}{x-3a}) : \frac{x^2 +3ax -2a^2}{6a^2}}\)
Jak je zapisać w najprostszej postaci? Pomimo wielu prób i kombinowania nic prostego nie chce mi wyjść. Odp. do zadania nie posiadam. Mam wrażenie że autor chyba się pomylił w tym zadaniu.
Pomoże ktoś to doprowadzić do prostszej postaci?
Z góry dzięki za pomoc
zapisać wyrażenie w najprostszej postaci
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
zapisać wyrażenie w najprostszej postaci
\(\displaystyle{ (x^2 -3ax -2a^2 + \frac{12a^3}{x-3a}) : \frac{x^2 +3ax -2a^2}{6a^2} = (x^2 -3ax -2a^2 + \frac{12a^3}{x-3a}) \cdot \frac{6a^2}{x^2 +3ax -2a^2} = \frac{(x-3a)(x^2 -3ax -2a^2)+12a^3}{x-3a} \cdot \frac{6a^2}{x^2 +3ax -2a^2} = ...}\)
Bardzo brzydko to wychodzi... Chyba faktycznie jest błąd
Bardzo brzydko to wychodzi... Chyba faktycznie jest błąd
-
- Użytkownik
- Posty: 578
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ww
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 35 razy
zapisać wyrażenie w najprostszej postaci
dokładnie tak samo mi wyszło. Liczyłem delty, sprawdzałem z Bezouta czy coś z tych wyrazen nie jest miejscem zerowym i niestety, prosciej zapisac mi sie nie udalo...