Witam, potrzebuje pomocy w rozwiązaniu równania
\(\displaystyle{ \frac{2}{ \left|x \right|-1 }}\) = 1
Założenie to chyba będzie x rózne od 1
Ale później nie wiem jak zrobić z tą wartością bezwzględną
Równanie wymierne z wartością bezwzględną
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 lut 2010, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Wieś
- Podziękował: 5 razy
Równanie wymierne z wartością bezwzględną
Ostatnio zmieniony 6 mar 2010, o 15:32 przez Patryk2403, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 lut 2010, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Wieś
- Podziękował: 5 razy
Równanie wymierne z wartością bezwzględną
Kurcze, sorki pomyliłem sie bo nie chodziło mi o ten przykład tylko o inny...
\(\displaystyle{ \frac{3}{ \left|x \right|+ x } =1}\)
Jaka tu bedzie dziedzina i jak później rozwiązać: \(\displaystyle{ \left|x \right| + x = 3}\)
Z tego co wyliczyłem to dziedziną bedą R-{0}
\(\displaystyle{ \frac{3}{ \left|x \right|+ x } =1}\)
Jaka tu bedzie dziedzina i jak później rozwiązać: \(\displaystyle{ \left|x \right| + x = 3}\)
Z tego co wyliczyłem to dziedziną bedą R-{0}
Ostatnio zmieniony 6 mar 2010, o 18:48 przez Patryk2403, łącznie zmieniany 3 razy.
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Równanie wymierne z wartością bezwzględną
Dziedzina -> \(\displaystyle{ \mathbb{R} \backslash \{0\}}\)
Przy rozwiązywaniu rozpatrz dwa przypadki - dla \(\displaystyle{ x}\) większego i mniejszego od zera.
Przy rozwiązywaniu rozpatrz dwa przypadki - dla \(\displaystyle{ x}\) większego i mniejszego od zera.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 lut 2010, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Wieś
- Podziękował: 5 razy
Równanie wymierne z wartością bezwzględną
Hmmm... Nie bardzo wiem jak to rozpatrzeć... Mógłbyś to rozpisać?
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Równanie wymierne z wartością bezwzględną
1. \(\displaystyle{ x > 0}\):
\(\displaystyle{ x + x = 3 \Rightarrow x = 1,5}\)
2. \(\displaystyle{ x < 0}\):
\(\displaystyle{ -x + x = 3 \Rightarrow x \in \emptyset}\)
Czyli, sumując oba rozwiązania:
\(\displaystyle{ x = 1,5}\)
\(\displaystyle{ x + x = 3 \Rightarrow x = 1,5}\)
2. \(\displaystyle{ x < 0}\):
\(\displaystyle{ -x + x = 3 \Rightarrow x \in \emptyset}\)
Czyli, sumując oba rozwiązania:
\(\displaystyle{ x = 1,5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 lut 2010, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Wieś
- Podziękował: 5 razy
Równanie wymierne z wartością bezwzględną
Ok dzięki, tak samo mi wychodziło jak to rozkładałem tylko poprostu w odpowiedziach do zadań jest inna odpowiedź, ale widocznie to błąd w druku...