całka z logarytmu i sinusa
-
michal_877
- Użytkownik

- Posty: 58
- Rejestracja: 1 sty 2010, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 2 razy
całka z logarytmu i sinusa
\(\displaystyle{ \int \ln x \sin x}\) robiłem po częściach ale nie wychodzi.. jak ją zrobić ?!
Ostatnio zmieniony 4 mar 2010, o 19:59 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- M Ciesielski
- Użytkownik

- Posty: 2500
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
całka z logarytmu i sinusa
\(\displaystyle{ \int \ln x \sin x \mbox{d}x = -\ln x \cos x + \int \frac{\cos x}{x} \mbox{d}x}\)
Ta całka jest nieelementarna.
Ta całka jest nieelementarna.
-
artur1990a
- Użytkownik

- Posty: 25
- Rejestracja: 4 mar 2010, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 2 razy
całka z logarytmu i sinusa
\(\displaystyle{ \int lnxsinxdx=\[\ u=lnx \Rightarrow du=\frac{dx}{x} \\ dv=sinx \Rightarrow v=-cosx \]\ =-lnxcosx+\int \frac{cosx}{x}dx}\)
A jeśli chcesz \(\displaystyle{ \int \frac{cosx}{x}dx}\) , to musisz scałkować szereg Maclurina...
A jeśli chcesz \(\displaystyle{ \int \frac{cosx}{x}dx}\) , to musisz scałkować szereg Maclurina...
-
michal_877
- Użytkownik

- Posty: 58
- Rejestracja: 1 sty 2010, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 2 razy
całka z logarytmu i sinusa
a co to takiego jest ten szereg Maclurina nigdzie nie mogę znaleźć o tym informacji.-- 4 mar 2010, o 20:44 --a co to takiego jest ten szereg Maclurina nigdzie nie mogę znaleźć o tym informacji.
-
artur1990a
- Użytkownik

- Posty: 25
- Rejestracja: 4 mar 2010, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 2 razy
całka z logarytmu i sinusa
Jeżeli funkcja jest ciągła w przedziale \(\displaystyle{ <a;b>}\) i różniczkowalna w przedziale \(\displaystyle{ (a,b)}\), oraz istnieje taki punkt \(\displaystyle{ c\in (a,b)}\), to można przedstawić ją za pomocą wzoru Taylora:
\(\displaystyle{ f(x)=f(x_o)+\frac{f'(x_o)}{1!}(x-x_o)+\frac{f''(x_o)}{2!}(x-x_o)^2+...+\frac{f^{(n-1)}{(n-1)!}(x-x_o)^{n-1}+R_n}\),a
\(\displaystyle{ R_n=\frac{f^{(n)}{n!}(x-x_o)}\), przy czym dla \(\displaystyle{ x_o=0}\) nazywamy funkcję szeregiem Maclurina...-- 4 mar 2010, o 20:58 --
\(\displaystyle{ f(x)=f(x_o)+\frac{f'(x_o)}{1!}(x-x_o)+\frac{f''(x_o)}{2!}(x-x_o)^2+...+\frac{f^{(n-1)}{(n-1)!}(x-x_o)^{n-1}+R_n}\),a
\(\displaystyle{ R_n=\frac{f^{(n)}{n!}(x-x_o)}\), przy czym dla \(\displaystyle{ x_o=0}\) nazywamy funkcję szeregiem Maclurina...-- 4 mar 2010, o 20:58 --
- M Ciesielski
- Użytkownik

- Posty: 2500
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
całka z logarytmu i sinusa
W każdym razie chodzi o to, że sama całka \(\displaystyle{ \int \frac{\cos x}{x} \mbox{d}x}\) nie wyraża się przez funkcje elementarne, dlatego musisz rozwinąć funkcję podcałkową w szereg i całkować wyraz po wyrazie. Wzór na rozwinięcie cosinusa w szereg jest znane i znajdziesz na pewno w necie, podzielisz przez x i całkujesz po kolei.
Jaki punkt \(\displaystyle{ c \in (a,b)}\)?artur1990a pisze: ...oraz istnieje taki punkt \(\displaystyle{ c\in (a,b)}\), to można ...