Czy to zawsze będzie trójkąt egipski ?

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
MianDa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 29 paź 2009, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 1 raz

Czy to zawsze będzie trójkąt egipski ?

Post autor: MianDa »

Wiem że to głupie pytanie, ale odpowiedź na nie zaginęła w mojej głowie w pomroce dziejów i aktualnie nie jestem pewien, a muszę to wiedzieć.

Czy jeśli mam trójkąt prostokątny (z wpisanym w niego okręgiem) o przeciwprostokątnej c=5 to czy zawsze a=3, b=4 ? Bo skądś mi takie coś przyszło do głowy i teraz nie wiem ,a to ważna kwestia.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Czy to zawsze będzie trójkąt egipski ?

Post autor: piasek101 »

Nie zawsze.
ignis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 28 gru 2009, o 13:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Czy to zawsze będzie trójkąt egipski ?

Post autor: ignis »

a przykład można?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Czy to zawsze będzie trójkąt egipski ?

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ 1; \sqrt{24}; 5}\)
ODPOWIEDZ