Funkcja Dirichleta

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Pakus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 wrz 2006, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Funkcja Dirichleta

Post autor: Pakus »

Jak udowodnić, że funkcja Dirichleta nie ma granicy w żadnym punkcie? prosze o język poziomu maturalnego ;] pozdrawiam

\(\displaystyle{ f(x)= \left\{\begin{array}{l}1 &\text{dla }x\in\QQ\\0 &\text{dla }x\in\RR \setminus \QQ\end{array}\right.}\)
Ostatnio zmieniony 23 lut 2023, o 21:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3560
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Funkcja Dirichleta

Post autor: Lady Tilly »

Myślę, że to wynika z tego, że jest ona wszędzie nieciągła (tzn. nie jest ciągła w żadnym punkcie swojej dziedziny), a warunkiem ciągłości jet właśnie istnienie granicy w punkcie:
\(\displaystyle{ \lim_{x{\to}a}f(x)=f(a)}\)
kotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 13 sty 2006, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

Funkcja Dirichleta

Post autor: kotek »

Średnio myślisz.
A jak udowodnić, że nie jest ciągła w żadnym punkcie?
Awatar użytkownika
blinx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 13 lip 2005, o 20:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Leluchowo
Pomógł: 2 razy

Funkcja Dirichleta

Post autor: blinx »

kotek pisze:Średnio myślisz.
A jak udowodnić, że nie jest ciągła w żadnym punkcie?
jeśli nie potrafisz tego zrobić to też średnio myślisz. Takiego typu komentarze to moim zdaniem bicie piany nic nie wnoszące do tematu.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13386
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Funkcja Dirichleta

Post autor: mol_ksiazkowy »

Lady Tilly napisała:
Lady Tilly pisze:Myślę, że to wynika z tego, że jest ona wszędzie nieciągła (tzn. nie jest ciągła w żadnym punkcie swojej dziedziny), a warunkiem ciągłości jet właśnie istnienie granicy w punkcie:
\(\displaystyle{ \lim_{x{\to}a}f(x)=f(a)}\)
no własnie , jesli punkt jest wymierny to doieramy dońc iag liczb niewymiernych zbiezny do tego punktu[ i odwrotnie], tj
f(x)=1 , lim f(xn)=0
[f(x)=0, lim f(xn)=1]
kotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 13 sty 2006, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

Funkcja Dirichleta

Post autor: kotek »

blinx pisze:Takiego typu komentarze to moim zdaniem bicie piany nic nie wnoszące do tematu.
A twój post wnosi coś do tematu czy jest biciem czegoś? Następnym razem zastanów się, o ile potrafisz, zanim coś głupiego napiszesz.
Awatar użytkownika
blinx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 13 lip 2005, o 20:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Leluchowo
Pomógł: 2 razy

Funkcja Dirichleta

Post autor: blinx »

Lepiej zacznij pomagać innym, nie prowokuj ludzi. Takie spieranie się na słowa do niczego dobrego nie prowadzi, a przysłowie mówi:"choćbyś głupca starł w moździerzu tłuczkiem razem z krupami - nie opuści go głupota." Pozostawiam bez komentarza.
Awatar użytkownika
gaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 6 lut 2006, o 19:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 32 razy

Funkcja Dirichleta

Post autor: gaga »

Odpowiedź na to zadanie została udzielona,dalsza dyskusja jest niepotrzebna,temat zamykam,gaga.
Zablokowany