Trojmian kwadratowy, reszta z dzielenia

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
marian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 31 paź 2004, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 5 razy

Trojmian kwadratowy, reszta z dzielenia

Post autor: marian »

treść:

Kod: Zaznacz cały

Liczby o 45% mniejsza i o 32% wieksza od ułamka okresowego 0,(60) są pierwiastkami trójmianu kwadratowego o współczynnikach całkowitych względnie pierwszych. Oblicz resztę z dzielenia tego trójmianu przez dwumian (x-1)
Policzyłem to tak:
x1=0,(3)
x2=0,8

postać iloczynowa to (x-0,(3))(x-0,8) czyli po wymnożeniu powstaje x^2-1,1x+2,(6)


(x^2-1,1x+2,(6)) : (x-1)=x+0,1x+2,(6)

reszta jest 0,1x+2,(6)
dobrze zrobilem?
z gory dziekuje
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 778
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Trojmian kwadratowy, reszta z dzielenia

Post autor: Yavien »

reszta na pewno musi byc liczba (reszta jest zawsze wielomianem o stopien nizszym od dzielnika)
tutaj reszta wychodzi 2
Rada: zamien te ulamki dziesietne na zwykle, chyba latwiej sie liczy
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Trojmian kwadratowy, reszta z dzielenia

Post autor: arigo »

pozatym mozna by polemizowac czy wspolczynniki trojmianu x^2-1,1x+2,(6) sa calkowite i wzglednie pierwsze:)
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 778
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Trojmian kwadratowy, reszta z dzielenia

Post autor: Yavien »

ten wielomian, ktory wyjdzie z iloczynu (x - x_1) przez (x - x_2) trzeba bedzie jeszcze przemnozyc, zeby wyszly wspolczynniki calkowite wglednie pierwsze, to prawda
Dlatego radzilam zamienic na ulamki zwykle, wtedy latwo widac, przez co trzeba przemnozyc i ze wyjda wspolczynniki wzglednie pierwsze
ODPOWIEDZ