Pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
morfeusz1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 19 mar 2009, o 18:23
Płeć: Mężczyzna

Pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu

Post autor: morfeusz1 »

Długości trzech krawędzi prostopadłościanu wychodzących z jednego wierzchołka tworzą ciąg geometryczny o sumie 19. Objętość prostopadłościanu jest równa 216. Wyznacz pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=19 \\ abc=216 \\ \frac{c}{b}= \frac{b}{a} \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ