Równanie to ma rozwiązanie
Równanie to ma rozwiązanie
\(\displaystyle{ cos x= \frac{m ^{2}-4m-4 }{m ^{2}+1 }}\) wyznacz parametr m . Równanie to ma rozwiązanie w przedziale (0,60)
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 54 razy
Równanie to ma rozwiązanie
Funkcja cos jest ograniczona z przedziale <-1, 1>, a więc należy rozwiązać równanie kwadratowe z parametrem:
\(\displaystyle{ -1<\frac{m ^{2}-4m-4 }{m ^{2}+1 } <1}\)
\(\displaystyle{ -1<\frac{m ^{2}-4m-4 }{m ^{2}+1 } <1}\)