jak przebrnąć przez Prawdopodobieństwo
-
?widerski
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Proszę o pomoc !
Próbuję załapać o co biega w prawdopodobieństwie, ale strasznie ciężko mi to idzie. W jaki sposób się tego nauczyć?
Próbuję załapać o co biega w prawdopodobieństwie, ale strasznie ciężko mi to idzie. W jaki sposób się tego nauczyć?
-
fivi91
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Podpinam się po pytanie kolegi.
Dla mnie zmorą są zadania w których całość wyniku trzeba podzielić przez permutacje, bo nagle okazuje się że w tym zadaniu jest policzona jakaś kolejność mimo że w innym praktycznie takim samym nie jest :/
Dla mnie zmorą są zadania w których całość wyniku trzeba podzielić przez permutacje, bo nagle okazuje się że w tym zadaniu jest policzona jakaś kolejność mimo że w innym praktycznie takim samym nie jest :/
-
xanowron
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
Trzeba uważnie czytać treść zadań. Bardzo ważne są słówka takie jak kolejno, bez/ze zwracaniem, jednocześnie i zapewne parę innych których w tym momencie nie pamiętam, dzięki nim wiemy co należy zastosować: czy kombinacje (gdy losujemy elementy jednocześnie gdzie kolejność nie odgrywa roli), czy permutacje/wariacje (kolejno, bez/ze zwracaniem).
Jednocześnie dzięki okrajaniu podstawy programowej pomija się wiele rzeczy z prawdopodobieństwa, uczy się gotowych wzorów i schematów gdzie je stosować (to co napisałem wyżej), a wszystkie zadania z prawdopodobieństwa można zrobić "na palcach". Z tego co wiem to nie ma teraz nawet na rozszerzeniu drzewek którymi można załatwić większość zadań i są (moim zdaniem) znacznie łatwiejsze do zrozumienia niż te wszystkie gotowe wzory.
Dobrze jest się zaopatrzyć w porządny podręcznik sprzed paru lat (liceum czteroletnie) i dokładne przerobienie od początku kombinatoryki i rachunku. (tylko żeby się nie przestraszyć, bo to co teraz jest hardcorem na rozszerzeniu kiedyś było na podstawie )
Jednocześnie dzięki okrajaniu podstawy programowej pomija się wiele rzeczy z prawdopodobieństwa, uczy się gotowych wzorów i schematów gdzie je stosować (to co napisałem wyżej), a wszystkie zadania z prawdopodobieństwa można zrobić "na palcach". Z tego co wiem to nie ma teraz nawet na rozszerzeniu drzewek którymi można załatwić większość zadań i są (moim zdaniem) znacznie łatwiejsze do zrozumienia niż te wszystkie gotowe wzory.
Dobrze jest się zaopatrzyć w porządny podręcznik sprzed paru lat (liceum czteroletnie) i dokładne przerobienie od początku kombinatoryki i rachunku. (tylko żeby się nie przestraszyć, bo to co teraz jest hardcorem na rozszerzeniu kiedyś było na podstawie )
-
?widerski
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
ja jestem na poziomie licealnym, maturka w maju a to nadal sprawia mi problem
-
Grzechu1616
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
-
fivi91
- Użytkownik

Karol123 możesz, ale jak popełnisz w nim jakiś błąd to pójdzie Ci całe zadanie bo nie uwzględnią tej metody w swoich rozwiązaniach. Natomiast jeśli wyjdzie Ci dobry wynik to możesz nawet jechać w jakiś sposób na całkach, ale mają obowiązek Ci zaliczyć.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Nieprawda.fivi91 pisze:Karol123 możesz, ale jak popełnisz w nim jakiś błąd to pójdzie Ci całe zadanie bo nie uwzględnią tej metody w swoich rozwiązaniach. Natomiast jeśli wyjdzie Ci dobry wynik to możesz nawet jechać w jakiś sposób na całkach, ale mają obowiązek Ci zaliczyć.
JK
-
fivi91
- Użytkownik

JK, tak nam tłumaczyła nauczycielka w szkole. Ale jeśli masz zastrzeżenia to napisz do czego konkretnie
EDIT: Chyba, że drzewka jednak obowiązują na rozszerzeniu.
EDIT: Chyba, że drzewka jednak obowiązują na rozszerzeniu.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Po pierwsze, dobry wynik nic Ci nie daje. Można mieć dobry wynik i 0 pkt. Max punktów dostaniesz za dobre rozwiązanie, a nie za dobry wynik.
Po drugie, "drzewka" to jedna z metod rozwiązywania zadań z rachunku prawdopodobieństwa i stwierdzenie "drzewka obowiązują/nie obowiązują na podstawie/rozszerzeniu" nie ma sensu. Stosuje się tę metodę jak każdą inną i jak każdą inną ocenia.
JK
Po drugie, "drzewka" to jedna z metod rozwiązywania zadań z rachunku prawdopodobieństwa i stwierdzenie "drzewka obowiązują/nie obowiązują na podstawie/rozszerzeniu" nie ma sensu. Stosuje się tę metodę jak każdą inną i jak każdą inną ocenia.
JK
-
xanowron
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
Z ocenianiem owszem, ocenia się tak samo jak inne metody. Ale stwierdzenie "drzewka obowiązują/nie obowiązują na podstawie/rozszerzeniu" dotyczy tego, że normalnie już tego w szkołach nie uczą, podobnie jak prawdopodobieństwa warunkowego, schematu Bernoulliego (prawdopodobieństwo k sukcesów w n...) i paru innych, zatem w tym kontekście ma sens.Jan Kraszewski pisze: Po drugie, "drzewka" to jedna z metod rozwiązywania zadań z rachunku prawdopodobieństwa i stwierdzenie "drzewka obowiązują/nie obowiązują na podstawie/rozszerzeniu" nie ma sensu. Stosuje się tę metodę jak każdą inną i jak każdą inną ocenia.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Nie odnosiłem się do tego, co uczą w szkołach.
Stwierdzenie nie ma sensu w kontekście egzaminu maturalnego, w kontekście treści nauczanych w szkole sens może mieć.
JK
Stwierdzenie nie ma sensu w kontekście egzaminu maturalnego, w kontekście treści nauczanych w szkole sens może mieć.
JK
-
Grzechu1616
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
w piątek miałem drzewka, jutro prawdopodobieństwo warunkowe, to chyba nadal uczą ?xanowron pisze: dotyczy tego, że normalnie już tego w szkołach nie uczą, podobnie jak prawdopodobieństwa warunkowego, schematu Bernoulliego (prawdopodobieństwo k sukcesów w n...) i paru innych, zatem w tym kontekście ma sens.