jakie równanie jest dobre

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
kalwinka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 13:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sępólno

jakie równanie jest dobre

Post autor: kalwinka »

a więc tak bilet do zwiedzania w muzeum normalny kosztuje 5zł ulgowy 3zł a przewodnik kosztuje 27zł. teraz. mam wybrać prawidłowe równanie. a - liczba uczniów. których jest dwa razy więcej od nauczycieli.

a) 5,5a + 27
b) 13a + 27

które równanie jest dobre i dlaczego ?
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

jakie równanie jest dobre

Post autor: macpra »

Równanie a jest poprawne

oznaczmy przez \(\displaystyle{ a}\) liczbę uczniów

wtedy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\) to liczba nauczycieli

zatem koszt całkowity wejścia do muzeum to:

\(\displaystyle{ 3a +5 \cdot \frac{1}{2}a+27=5 \frac{1}{2}a+27}\)
kalwinka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 13:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sępólno

jakie równanie jest dobre

Post autor: kalwinka »

Dzięki bardzo. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ