Witam
prosze o obliczenie całki bo troche nie daje sobie z nią rady
\(\displaystyle{ \int_{1}^{+ \infty } (3x+1) e^{x} \mbox{d}x}\)
całka niewłaściwa
-
BettyBoo
- Użytkownik

- Posty: 5354
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
całka niewłaściwa
Funkcja podcałkowa jest dodatnia na podanym przedziale oraz jej granicą w nieskończoności jest \(\displaystyle{ \infty}\) Wobec tego
\(\displaystyle{ \int_{1}^{+ \infty } (3x+1) e^{x} \mbox{d}x=\infty}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \int_{1}^{+ \infty } (3x+1) e^{x} \mbox{d}x=\infty}\)
Pozdrawiam.
