1.)
y=log[(x^3 + 2x^2 - x - 2)/(x+3)]
2.)
y=sqrt^6[(x^3 + x^2 - 4x - 4)/(x-3)]
3.)
y=log[2] ( ([x^3 - 2x^2 + 5]/[x+3]) -1 ) - (to jest log o podstawie 2)
4.)
y=ln ( sqrt [ 1 + ( (x^3 + x^2 - 5x -1)/(x-3) ) ] )
Wyznaczanie dziedziny funkcji.
-
arigo
- Użytkownik

- Posty: 813
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Wyznaczanie dziedziny funkcji.
zalozenia:
liczba logarytmowna ma byc >0
wyrazenia podpierwiastkowe >= 0
reszta to rachunki
liczba logarytmowna ma byc >0
wyrazenia podpierwiastkowe >= 0
reszta to rachunki
Wyznaczanie dziedziny funkcji.
wszystko fajnie ale co zrobic:
1.)
(x^3 + 2x^2 - x - 2)/(x+3) > 0; wiadomo x rozne od 3
[(x+2)*(x-1)*(x+1) ]/(x+3) ?????
Stary sklerotyk ze mnie i nie pamietam co dalej...
A jak jest pierwiastek 6-tego stopnia to tez sie robi wyrazenie podpierwiaskowe >=0 ????
1.)
(x^3 + 2x^2 - x - 2)/(x+3) > 0; wiadomo x rozne od 3
[(x+2)*(x-1)*(x+1) ]/(x+3) ?????
Stary sklerotyk ze mnie i nie pamietam co dalej...
A jak jest pierwiastek 6-tego stopnia to tez sie robi wyrazenie podpierwiaskowe >=0 ????
Ostatnio zmieniony 30 paź 2004, o 18:22 przez jackass, łącznie zmieniany 1 raz.
-
arigo
- Użytkownik

- Posty: 813
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Wyznaczanie dziedziny funkcji.
(x^3+2x^2-x-2)/(x+3) >=0 / *(x+3)^2 D=R{3}
(x+3)(x^3+2x^2-x-2)) >=0
(x+3)(x+2)(x-1)(x+1) >=0
x e (-inf,-3) u u
(x+3)(x^3+2x^2-x-2)) >=0
(x+3)(x+2)(x-1)(x+1) >=0
x e (-inf,-3) u u
Wyznaczanie dziedziny funkcji.
na pewno tak mozna zrobic, przeciez nie wiemy czy (x+3) jest dodatnie ????
