[Kombinatoryka] Zlot
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13385
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[Kombinatoryka] Zlot
Na kongres naukowy przybyło 100 gości, z których 85 władało j. angielskim, 80 francuskim, 70 polskim, a 66 rosyjskim. Czy wśród nich był taki, który władał wszystkimi tymi językami...?!
- Lady Tilly
- Użytkownik

- Posty: 3560
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
[Kombinatoryka] Zlot
Próbowałam rozwiązac to w teki sposób:
obliczyłam najpierw sumę:
66-34=32
80-20=60
85-15=70
70-30=40
czyli suma 32+60+70+40=202
dalej obliczyłam sumę:
100-80=20
100-85=15
100-70=30
100-66=34
suma ich to 99
następnie obliczyłam sumę poszczególnych różnic:
99-32=67
99-60=39
99-70=29
99-40=59
a suma wyników to 194
biorąc pod uwagę to co wyszło wcześniej czyli 202 od tej sumy odjęłam 194 i wyłszło 8
jakiś sens w tym jest ale nie sprawdzałam tego drugi raz więc głowy nie dam czy to jest dobrze. tak po prostu sobie spróbowałam podać luźne przemyślenia.
obliczyłam najpierw sumę:
66-34=32
80-20=60
85-15=70
70-30=40
czyli suma 32+60+70+40=202
dalej obliczyłam sumę:
100-80=20
100-85=15
100-70=30
100-66=34
suma ich to 99
następnie obliczyłam sumę poszczególnych różnic:
99-32=67
99-60=39
99-70=29
99-40=59
a suma wyników to 194
biorąc pod uwagę to co wyszło wcześniej czyli 202 od tej sumy odjęłam 194 i wyłszło 8
jakiś sens w tym jest ale nie sprawdzałam tego drugi raz więc głowy nie dam czy to jest dobrze. tak po prostu sobie spróbowałam podać luźne przemyślenia.
-
gvalch'ca
- Użytkownik

- Posty: 86
- Rejestracja: 7 paź 2004, o 20:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn
- Pomógł: 4 razy
[Kombinatoryka] Zlot
Skomplikowane.... A czy nie mozna tego zrobić tak?:
Skoro 85 osób zna angielski, a 80 francuski, to oba języki zna co najmniej
80-(100-85) = 65 osób.
70 osób włada polskim, więc 3 języki zna co najmniej:
70-(100-65) = 35 osob
W końcu 66 osób włada rosyjskim. Jako, że 66+35=101>100, więc te dwie grupy nie mogą byc rozłączne. Tak jak wyżej:
66-(100-35) = 1 osoba
Wobec tego istnieje co najmniej jedna osoba władająca czterema językami
Skoro 85 osób zna angielski, a 80 francuski, to oba języki zna co najmniej
80-(100-85) = 65 osób.
70 osób włada polskim, więc 3 języki zna co najmniej:
70-(100-65) = 35 osob
W końcu 66 osób włada rosyjskim. Jako, że 66+35=101>100, więc te dwie grupy nie mogą byc rozłączne. Tak jak wyżej:
66-(100-35) = 1 osoba
Wobec tego istnieje co najmniej jedna osoba władająca czterema językami
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2006, o 13:03 przez gvalch'ca, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik

- Posty: 3560
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
- Sir George
- Użytkownik

- Posty: 1125
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
[Kombinatoryka] Zlot
Można też tak: 15 osób nie mówi po angielsku, 20 nie mówi po francusku, 30 nie mówi po polsku i 34 nie mówi po rosyjsku. Suma tych liczb daje 99, co oznacza, że przynajmniej jedna osoba musi mówić wszystkimi językami...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Lady Tilly
- Użytkownik

- Posty: 3560
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
[Kombinatoryka] Zlot
Tak Sir George też doszłam do takiego samego wniosku ale... już nie miałam śmiałości pisać. Mylę tak samo jak Ty więc rozwiązanie tego zadania wydasje mi się banalne.