Pani Jola zawsze tankuje benzynę do pełna. Po zatankowaniu notuje stan licznika przejechanych kilometrów, cenę benzyny i zapłaconą kwotę. Na podstawie jej notatek podanych poniżej oblicz, ile benzyny spala samochód pani Joli na 100km.
STAN LICZNIKA / ZAPŁACIŁAM [zł] / Cena benzyny [zł/litr]
86253 / 111,68 / 3,49
86628 / 89,90 / 3,10
Z góry bardzo dziękuję za rozwiąznie tego zadanka...
Pani Jola zawsze tankuje...
-
profesorek123
- Użytkownik

- Posty: 44
- Rejestracja: 22 mar 2005, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
-
wb
- Użytkownik

- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Pani Jola zawsze tankuje...
\(\displaystyle{ 89,90:3,10=29}\) ,
\(\displaystyle{ 86628-86253=375}\) ,
\(\displaystyle{ 29:3,75=7\frac{11}{15}\approx 7,8}\) .
\(\displaystyle{ 86628-86253=375}\) ,
\(\displaystyle{ 29:3,75=7\frac{11}{15}\approx 7,8}\) .