Wykaż, że długość okręgu ograniczającego koło o polu \(\displaystyle{ x}\) opisuje funkcja \(\displaystyle{ f(x)=2 \sqrt{\pi} \cdot \sqrt{x}}\)
Wykazać zależność
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 1 lut 2010, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 6 razy
Wykazać zależność
Pole koła dane jest wzorem \(\displaystyle{ x=\pi r^{2}}\), czyli \(\displaystyle{ r=\sqrt{\frac{x}{\pi}}}\). Wiadomo, że \(\displaystyle{ f(x)=2\pi r=2\sqrt{\pi} \cdot \sqrt{x}}\)
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 00:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 17 razy
Wykazać zależność
\(\displaystyle{ P=\pi r^2=x \Rightarrow r= \frac{ \sqrt{\pi} \sqrt{x} }{\pi}}\)
\(\displaystyle{ O=2\pi r =\frac{ \sqrt{\pi} \sqrt{x} }{\pi}=2\sqrt{\pi} \cdot \sqrt{x}\)-- 17 lutego 2010, o 22:42 --No, spoko
\(\displaystyle{ O=2\pi r =\frac{ \sqrt{\pi} \sqrt{x} }{\pi}=2\sqrt{\pi} \cdot \sqrt{x}\)-- 17 lutego 2010, o 22:42 --No, spoko