Obwód trójkąta ma 95 cm. drugi bok trójkąta jest dwa razy dłuższy od pierwszego boku a trzeci bok jest o 5 cm krótszy od drugiego boku. Jaką długość mają boki trójkąta?
proszę was o obliczenia
Obwód trójkąta
-
Spongebob1000
- Użytkownik

- Posty: 61
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
Obwód trójkąta
Ostatnio zmieniony 15 lut 2010, o 17:13 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Caps Lock zaciął się? Czy Shift?
Powód: Caps Lock zaciął się? Czy Shift?
-
r0cq
- Użytkownik

- Posty: 56
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 7 razy
Obwód trójkąta
Ja bym to zrobił tak:
\(\displaystyle{ O=a+b+c}\)
\(\displaystyle{ a=a}\)
\(\displaystyle{ b=2*a}\)
\(\displaystyle{ c=2a-5}\)
\(\displaystyle{ a+b+c=95}\)
\(\displaystyle{ a+(2*a)+(2a-5)=95}\) Nawiasy dałem byś wiedział co jest co
\(\displaystyle{ 5a=100 |:5}\)
\(\displaystyle{ a =20}\)
\(\displaystyle{ b=2*a = 40}\)
\(\displaystyle{ c=2*a-5= 35}\)
sprawdzenie
\(\displaystyle{ a+b+c=O}\)
\(\displaystyle{ 20+40+35=95 }\)
\(\displaystyle{ O=a+b+c}\)
\(\displaystyle{ a=a}\)
\(\displaystyle{ b=2*a}\)
\(\displaystyle{ c=2a-5}\)
\(\displaystyle{ a+b+c=95}\)
\(\displaystyle{ a+(2*a)+(2a-5)=95}\) Nawiasy dałem byś wiedział co jest co
\(\displaystyle{ 5a=100 |:5}\)
\(\displaystyle{ a =20}\)
\(\displaystyle{ b=2*a = 40}\)
\(\displaystyle{ c=2*a-5= 35}\)
sprawdzenie
\(\displaystyle{ a+b+c=O}\)
\(\displaystyle{ 20+40+35=95 }\)
Ostatnio zmieniony 15 lut 2010, o 20:09 przez r0cq, łącznie zmieniany 1 raz.
- rozkminiacz
- Użytkownik

- Posty: 464
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
Obwód trójkąta
Spongebob1000 pisze:Obwód trójkąta ma 95 cm. drugi bok trójkąta jest dwa razy dłuższy od pierwszego boku a trzeci bok jest o 5 cm krótszy od drugiego boku.
trzeci bok jest o 5 cm KROTSZY OD DRUGIEGO, r0cq blad, poprawnie ma byc :r0cq pisze:Ja bym to zrobił tak:
\(\displaystyle{ a=a}\)
\(\displaystyle{ b=2*a}\)
\(\displaystyle{ c=2a+5}\)
\(\displaystyle{ c=2a-5}\)