objętośc bryły obrotowej
-
Marciu
- Użytkownik

- Posty: 58
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 21:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świat
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
objętośc bryły obrotowej
obliczyć objętośc bryły obrotowej powstałej przez obrót krzywej \(\displaystyle{ y = \frac{1}{\sqrt{x^{2}+2x+4}}}\) wokól osi OX dla \(\displaystyle{ x \geqslant -2}\)
-
Marciu
- Użytkownik

- Posty: 58
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 21:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świat
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
objętośc bryły obrotowej
po prostu za bardzo nie wiem jak się za to zabrać : )
po podstawieniu do wzoru to będzie coś takiego ?
\(\displaystyle{ \pi \int_{-2}^{\infty} \frac{1}{x^{2}+2x+4}dx}\)??
po podstawieniu do wzoru to będzie coś takiego ?
\(\displaystyle{ \pi \int_{-2}^{\infty} \frac{1}{x^{2}+2x+4}dx}\)??
-
zati61
- Użytkownik

- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
objętośc bryły obrotowej
pewnie
policz sobie najpierw całkę nieoznaczoną
następnie zamień całkę niewłaściwą na granice z całki oznaczonej i wylicz
policz sobie najpierw całkę nieoznaczoną
następnie zamień całkę niewłaściwą na granice z całki oznaczonej i wylicz
-
zati61
- Użytkownik

- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
objętośc bryły obrotowej
pewnie, ale jako ze mamy przedzial: \(\displaystyle{ x \ge -2}\), więc opuszczamy bez zmiany znaku. Myślałem, że to podświadomie zrobiłeś;]