sprawdź tożsamość
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13386
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
sprawdź tożsamość
\(\displaystyle{ (tg2\alpha + ctg\alpha) cos2\alpha = sin 2\alpha + cos 2\alpha (\frac{cos }{sin })= 2 sin cos + cos 2\alpha (\frac{cos }{sin }) = cos (.....)= ctg }\)
- Ptaq666
- Użytkownik

- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
sprawdź tożsamość
teraz już tylko musisz wykorzystać wzór na podwojonego cosinusa
2sinxcosx + (cosx/sinx) (1 - 2sin^2(x)) = 2 sinxcosx + cosx/sinx - 2sinxcosx = cosx/sinx = ctgx
Zanim bedziesz mieć zamiar odpowiadać w tematach naucz się poprawnie pisać w Tex'ie
Lady Tilly
2sinxcosx + (cosx/sinx) (1 - 2sin^2(x)) = 2 sinxcosx + cosx/sinx - 2sinxcosx = cosx/sinx = ctgx
Zanim bedziesz mieć zamiar odpowiadać w tematach naucz się poprawnie pisać w Tex'ie
Lady Tilly
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2006, o 13:32 przez Ptaq666, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik

- Posty: 3560
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
sprawdź tożsamość
Tam gdzie mol_książkowy zapisał te kropki powinno być tak:
\(\displaystyle{ cos\alpha(2sin\alpha+\frac{cos2\alpha}{sin\alpha})}\)
wykorzystujesz tozsamość:
\(\displaystyle{ cos2\alpha=cos^{2}\alpha-sin^{2}\alpha}\) więc wracając do rozpatrywanego zadania mamy:
\(\displaystyle{ cos\alpha(\frac{2sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha-sin^{2}\alpha}{sin\alpha})}\)
z kolei to jest równe:
\(\displaystyle{ cos\alpha(\frac{sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha}{sin\alpha})}\)
korzystasz z tego, że:
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha=1}\) i otrzymujesz ostatecznie:
\(\displaystyle{ \frac{cos\alpha}{sin\alpha}=ctg\alpha}\)
.
\(\displaystyle{ cos\alpha(2sin\alpha+\frac{cos2\alpha}{sin\alpha})}\)
wykorzystujesz tozsamość:
\(\displaystyle{ cos2\alpha=cos^{2}\alpha-sin^{2}\alpha}\) więc wracając do rozpatrywanego zadania mamy:
\(\displaystyle{ cos\alpha(\frac{2sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha-sin^{2}\alpha}{sin\alpha})}\)
z kolei to jest równe:
\(\displaystyle{ cos\alpha(\frac{sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha}{sin\alpha})}\)
korzystasz z tego, że:
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha=1}\) i otrzymujesz ostatecznie:
\(\displaystyle{ \frac{cos\alpha}{sin\alpha}=ctg\alpha}\)
.
-
kapka1a
- Użytkownik

- Posty: 187
- Rejestracja: 18 sie 2006, o 09:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorlice
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 1 raz
sprawdź tożsamość
mam jeszcze jedno pytanko odnośnie zapisu
\(\displaystyle{ tg^2x - tg^2y}\)
czy moge to rozpisać jako?
\(\displaystyle{ \frac{sin(x-y)^2}{cos^2x cos^2y}=\frac{sin(x-y) sin(x+y)}{cos^2x cos^2y}}\)
\(\displaystyle{ tg^2x - tg^2y}\)
czy moge to rozpisać jako?
\(\displaystyle{ \frac{sin(x-y)^2}{cos^2x cos^2y}=\frac{sin(x-y) sin(x+y)}{cos^2x cos^2y}}\)
- Lady Tilly
- Użytkownik

- Posty: 3560
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
sprawdź tożsamość
Zapisujesz tak:
\(\displaystyle{ \frac{sin^{2}x}{cos^{2}x}-\frac{sin^{2}y}{cos^{2}y}}\)
sprowadzasz do wspólnego mianownika i masz:
\(\displaystyle{ \frac{sin^{2}xcos^{2}y-sin^{2}ycos^{2}x}{cos^{2}xcos^{2}y}}\)
a to z kolei jest równe:
\(\displaystyle{ \frac{(sinxcosy-sinycosx)(sinxcosy+sinycosx)}{cos^{2}xcos^{2}y}}\)
więc masz dobrze
\(\displaystyle{ \frac{sin^{2}x}{cos^{2}x}-\frac{sin^{2}y}{cos^{2}y}}\)
sprowadzasz do wspólnego mianownika i masz:
\(\displaystyle{ \frac{sin^{2}xcos^{2}y-sin^{2}ycos^{2}x}{cos^{2}xcos^{2}y}}\)
a to z kolei jest równe:
\(\displaystyle{ \frac{(sinxcosy-sinycosx)(sinxcosy+sinycosx)}{cos^{2}xcos^{2}y}}\)
więc masz dobrze
sprawdź tożsamość
Tak nie można.kapka1a pisze:mam jeszcze jedno pytanko odnośnie zapisu
\(\displaystyle{ \frac{sin(x-y)^2}{cos^2x cos^2y}=\frac{sin(x-y) sin(x+y)}{cos^2x cos^2y}}\)
- gaga
- Użytkownik

- Posty: 272
- Rejestracja: 6 lut 2006, o 19:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 32 razy
sprawdź tożsamość
Oczywiście Rogal ma racje.Należy "wyjść" z jednej strony i "dojść" do drugiej,czyli:
\(\displaystyle{ L=\frac{ctg\alpha}{tg2\alpha+ctg\alpha}=\frac{\frac{cos\alpha}{sin\alpha}}{\frac{sin2\alpha}{cos2\alpha}+\frac{cos\alpha}{sin\alpha}}=\frac{cos\alpha*sin\alpha*cos2\alpha}{sin\alpha*(cos2\alpha*cos\alpha+sin\alpha*sin2\alpha)}=\frac{cos\alpha*cos2\alpha}{cos(2\alpha-\alpha)}=\frac{cos2\alpha*cos\alpha}{cos\alpha}=cos2\alpha=P}\)
zatem L=P,więc tożsamość udowodniona.
\(\displaystyle{ L=\frac{ctg\alpha}{tg2\alpha+ctg\alpha}=\frac{\frac{cos\alpha}{sin\alpha}}{\frac{sin2\alpha}{cos2\alpha}+\frac{cos\alpha}{sin\alpha}}=\frac{cos\alpha*sin\alpha*cos2\alpha}{sin\alpha*(cos2\alpha*cos\alpha+sin\alpha*sin2\alpha)}=\frac{cos\alpha*cos2\alpha}{cos(2\alpha-\alpha)}=\frac{cos2\alpha*cos\alpha}{cos\alpha}=cos2\alpha=P}\)
zatem L=P,więc tożsamość udowodniona.

