wzór na pole trójkąta równobocznego
-
Agata2706
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 14 lut 2010, o 14:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
wzór na pole trójkąta równobocznego
1. Oblicz długość wysokości trójkąta równobocznego o polu \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\)
takie zadanie miałam do wyliczenia w domu nie wiedziałam jak to zrobić bo matematyka to nie moja mocna strona w ściągach znalazłam wzór dotyczący pola trójkąta równobocznego mianowicie \(\displaystyle{ P=\frac{H^2\sqrt{3}}{3}}\) nauczyciel stwierdził że nie istnieje taki wzór i mam mu udowodnić że jednak jest skoro był w ściągach to musi istnieć i być przekształcony z jakiegoś innego wzoru pomóżcie proszę
takie zadanie miałam do wyliczenia w domu nie wiedziałam jak to zrobić bo matematyka to nie moja mocna strona w ściągach znalazłam wzór dotyczący pola trójkąta równobocznego mianowicie \(\displaystyle{ P=\frac{H^2\sqrt{3}}{3}}\) nauczyciel stwierdził że nie istnieje taki wzór i mam mu udowodnić że jednak jest skoro był w ściągach to musi istnieć i być przekształcony z jakiegoś innego wzoru pomóżcie proszę
-
zati61
- Użytkownik

- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
wzór na pole trójkąta równobocznego
Czyli wierzysz bardziej swoim doskonałem "ściągom" niż nauczycielowi? gratuluje rozumunauczyciel stwierdził że nie istnieje taki wzór i mam mu udowodnić że jednak jest skoro był w ściągach to musi istnieć
-
mat_61
- Użytkownik

- Posty: 4615
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
wzór na pole trójkąta równobocznego
Najlepiej być krytycznym i sceptycznym zarówno co do ściąg jak i nauczycielizati61 pisze:Czyli wierzysz bardziej swoim doskonałem "ściągom" niż nauczycielowi? gratuluje rozumunauczyciel stwierdził że nie istnieje taki wzór i mam mu udowodnić że jednak jest skoro był w ściągach to musi istnieć
Oczywiście, że jest taki wzór.
Łatwo go wyprowadzić na podstawie 2 wzorów podanych w każdym podręczniku:
\(\displaystyle{ (*) \ h= \frac{a \sqrt{3} }{2} \\
(**) \ P= \frac{a^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
Ze wzoru (*) wyznaczamy a:
\(\displaystyle{ a= \frac{2h}{ \sqrt{3} }}\)
i wstawiamy do (**):
\(\displaystyle{ P= \frac{a^{2} \sqrt{3} }{4} =\frac{ \left( \frac{2h}{ \sqrt{3} } \right) ^{2} \sqrt{3} }{4}= \frac{h^{2} \sqrt{3} }{3}}\)
Ostatnio zmieniony 14 lut 2010, o 15:31 przez mat_61, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Agata2706
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 14 lut 2010, o 14:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
wzór na pole trójkąta równobocznego
Dzięki za pomoc a z tym że wierze w to co napisane w ściągach to chyba oczywiste myślę że gdyby takiego wzoru nie było to błąd zostałby naprawiony a taką ściągę nie pisze chyba żaden debil tylko ktoś kto ma o tym pojęcie
-
mat_61
- Użytkownik

- Posty: 4615
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
wzór na pole trójkąta równobocznego
To w żadnym przypadku nie jest i nie może być oczywiste, bo niby dlaczego?Agata2706 pisze:Dzięki za pomoc a z tym że wierze w to co napisane w ściągach to chyba oczywiste myślę że gdyby takiego wzoru nie było to błąd zostałby naprawiony a taką ściągę nie pisze chyba żaden debil tylko ktoś kto ma o tym pojęcie
Matematyka nie opiera się na wierze. Nie wiem kto pisze ściągi ale zdarzają się one i w podręcznikach i w ściągach i są podawane przez nauczycieli. Trzeba po prostu krytycznie patrzeć na wszystkie źródła (choć oczywiście bywają lepsze i gorsze).
-
Agata2706
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 14 lut 2010, o 14:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
wzór na pole trójkąta równobocznego
zati61 nikt i nic nie jest doskonałe ściągi oczywiście też i nauczyciel także
-
zati61
- Użytkownik

- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
wzór na pole trójkąta równobocznego
oj tu Agata2706, byłbym bardzo ostrożny z doswiadczenia wiem ze tylko swoje sciagi sa dobre:Dtaką ściągę nie pisze chyba żaden debil tylko ktoś kto ma o tym pojęcie