Rozwiązanie równania

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
hhlady
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 13 lut 2010, o 16:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 31 razy

Rozwiązanie równania

Post autor: hhlady »

Ile rozwiązań ma równanie?

\(\displaystyle{ \frac{(x+2)(x-1)}{x^2-4}}\) \(\displaystyle{ \mathrm{=0}}\)
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1335
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

Rozwiązanie równania

Post autor: jarzabek89 »

Jedno.
hhlady
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 13 lut 2010, o 16:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 31 razy

Rozwiązanie równania

Post autor: hhlady »

Biorę tu pod uwagę licznik czy mianownik?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4591
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Rozwiązanie równania

Post autor: Lbubsazob »

Licznik, bo mianownik nie może być równy zero.
hhlady
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 13 lut 2010, o 16:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 31 razy

Rozwiązanie równania

Post autor: hhlady »

Mi wychodzi, że są dwa rozwiązania x1=1 lub x2=-2
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4591
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Rozwiązanie równania

Post autor: Lbubsazob »

Ale -2 nie należy do dziedziny.
Najpierw przyrównaj mianownik do zera, żeby określić dziedzinę. Dla -2 i 2 mianownik ma wartość 0, więc te liczby nie należą do dziedziny funkcji. Dlatego równanie ma tylko jedno rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2010, o 20:04 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
r0cq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 3 mar 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 7 razy

Rozwiązanie równania

Post autor: r0cq »

Hhlady dobrze Ci wyszło... właśnie to rozwiązłem odpowiedź masz jak najbardziej poprawną Ale -2 nie należy do dziedziny i dlatego tylko rozwiązaniem jest 1
ODPOWIEDZ