Wielomian
\(\displaystyle{ W(x)= x^{4}+4x^{3}+ax^{2}+bx+8}\)
jest podzielny przez wielomian
\(\displaystyle{ P(x)=x^{2}+x-2}\)
Wyznacz a i b.
Wyznacz a i b
- moni091manunited
- Użytkownik

- Posty: 39
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 14:22
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
Wyznacz a i b
Ostatnio zmieniony 11 lut 2010, o 18:17 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
- mmoonniiaa
- Użytkownik

- Posty: 5442
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wyznacz a i b
Rozpiszmy wielomian P: \(\displaystyle{ P(x)=x^2+x-2=(x+2)(x-1)}\)
Jeśli wielomian W jest podzielny przez wielomian P, to oznacza, że miejsca zerowe wielomianu P są również miejscami zerowymi wielomianu W, czyli: \(\displaystyle{ W(-2)=0 \wedge W(1)=0}\)
Rozwiaż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-2)=0 \\ W(1)=0 \end{cases}}\)
Jeśli wielomian W jest podzielny przez wielomian P, to oznacza, że miejsca zerowe wielomianu P są również miejscami zerowymi wielomianu W, czyli: \(\displaystyle{ W(-2)=0 \wedge W(1)=0}\)
Rozwiaż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-2)=0 \\ W(1)=0 \end{cases}}\)