Wyrażenia algebraiczne
-
nogiln
- Użytkownik

- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyrażenia algebraiczne
Zapisz następujące wyrażenie:
kwadrat sumy liczb: \(\displaystyle{ 5}\), liczby \(\displaystyle{ a}\) i iloczynu liczb \(\displaystyle{ 2, \ a \ i \ b}\)
\(\displaystyle{ (5+2ab)^{2}}\)
czy dobrze kombinuję?
kwadrat sumy liczb: \(\displaystyle{ 5}\), liczby \(\displaystyle{ a}\) i iloczynu liczb \(\displaystyle{ 2, \ a \ i \ b}\)
\(\displaystyle{ (5+2ab)^{2}}\)
czy dobrze kombinuję?
-
kamil13151
- Użytkownik

- Posty: 5009
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
nogiln
- Użytkownik

- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyrażenia algebraiczne
kwadrat różnicy podwojonego iloczynu liczby \(\displaystyle{ a}\) i potrojonego sześcianu liczby \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ (2a-3b^{3})^{2}}\)
Czy o to chodzi?
\(\displaystyle{ (2a-3b^{3})^{2}}\)
Czy o to chodzi?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Wyrażenia algebraiczne
No dla mnie sformułowanie "kwadrat różnicy podwojonego iloczynu liczby \(\displaystyle{ a}\) i potrojonego sześcianu liczby \(\displaystyle{ b}\)" jest słabe, bo nie wiem, co to jest "podwojony iloczyn liczby \(\displaystyle{ a}\)" - można podwoić iloczyn czegoś z czymś. A gdyby czytać to jako "podwojonego iloczynu (liczby \(\displaystyle{ a}\) i potrojonego sześcianu liczby \(\displaystyle{ b}\))", to wtedy nie wiadomo, czego dotyczy różnica.
JK
JK
-
nogiln
- Użytkownik

- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyrażenia algebraiczne
czy wyrażenie:
\(\displaystyle{ (3x^{2}+7)3-4y^{2}}\)
można tak nazwać? różnica potrojonej sumy potrojonego kwadratu liczby \(\displaystyle{ x}\) i liczby 7, i czterokrotność kwadratu liczby \(\displaystyle{ y}\).
\(\displaystyle{ (3x^{2}+7)3-4y^{2}}\)
można tak nazwać? różnica potrojonej sumy potrojonego kwadratu liczby \(\displaystyle{ x}\) i liczby 7, i czterokrotność kwadratu liczby \(\displaystyle{ y}\).
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Wyrażenia algebraiczne
Jesteś pewny, że wyrażenie ma wyglądać tak:
\(\displaystyle{ (3x^{2}+7)3-4y^{2} ?}\)
Bo to raczej powinno być napisane tak: \(\displaystyle{ 3(3x^{2}+7)-4y^{2}}\) lub ew. tak: \(\displaystyle{ (3x^{2}+7)\cdot 3-4y^{2}}\).
A opis jest poprawny.
JK
\(\displaystyle{ (3x^{2}+7)3-4y^{2} ?}\)
Bo to raczej powinno być napisane tak: \(\displaystyle{ 3(3x^{2}+7)-4y^{2}}\) lub ew. tak: \(\displaystyle{ (3x^{2}+7)\cdot 3-4y^{2}}\).
A opis jest poprawny.
JK
-
nogiln
- Użytkownik

- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyrażenia algebraiczne
Tak, przykład z książki " I Ty zostaniesz Pitagorasem"Jan Kraszewski pisze:Jesteś pewny, że wyrażenie ma wyglądać tak:
\(\displaystyle{ (3x^{2}+7)3-4y^{2} ?}\)
-- 2 grudnia 2016, 20:48 ---- 2 grudnia 2016, 20:53 --zapisz w postaci wyrażenia algebraicznego liczbę dwucyfrową, której cyfra dziesiątek jest \(\displaystyle{ x}\), a cyfra jedności jest o \(\displaystyle{ 2}\) większa od cyfry dziesiątek.
Tak to rozwiązałem
\(\displaystyle{ 10x+(x+2)=11x+2}\)
Czy należy założyć, że \(\displaystyle{ x+2 \le 9 \wedge x \in N_{+}\Leftrightarrow x \le 7 \wedge x \in N_{+}}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Wyrażenia algebraiczne
No cóż...nogiln pisze:Tak, przykład z książki " I Ty zostaniesz Pitagorasem"
Dobrze.nogiln pisze:zapisz w postaci wyrażenia algebraicznego liczbę dwucyfrową, której cyfra dziesiątek jest \(\displaystyle{ x}\), a cyfra jedności jest o \(\displaystyle{ 2}\) większa od cyfry dziesiątek.
Tak to rozwiązałem
\(\displaystyle{ 10x+(x+2)=11x+2}\)
To rozsądne.nogiln pisze:Czy należy założyć, że \(\displaystyle{ x+2 \le 9 \wedge x \in N_{+}\Leftrightarrow x \le 7 \wedge x \in N_{+}}\)
JK
- kinia7
- Użytkownik

- Posty: 703
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Wyrażenia algebraiczne
Prawie dobrze. Ale gramatycznie poprawniej będzie:nogiln pisze:czy wyrażenie:
\(\displaystyle{ (3x^{2}+7)3-4y^{2}}\)
można tak nazwać? różnica potrojonej sumy potrojonego kwadratu liczby \(\displaystyle{ x}\) i liczby 7, i czterokrotność kwadratu liczby \(\displaystyle{ y}\).
różnica potrojonej sumy potrojonego kwadratu liczby \(\displaystyle{ x}\) i liczby 7, i czterokrotności kwadratu liczby \(\displaystyle{ y}\)
bo to różnica sumy (jakiejś tam) i czterokrotności (czegoś tam)