Witam, mam problem z wymnożeniem tego wyrażenia:
\(\displaystyle{ \frac{1-8 x^{3} }{4x-2} \cdot \frac{2x+1}{4x ^{2} +2x+1}}\)
Trochę poskracałem i doszedłem do takiej postaci:
\(\displaystyle{ \frac{(1-2x)(1+2x+4x ^{2} )(x+1)}{(x-1)(4x ^{2}+2x+1 )}}\)
Teraz skróciłem:
\(\displaystyle{ \frac{(1-2x)(x+1)}{(x-1)}}\)
i nie wiem co z tym dalej zrobić
Mnożenie wyrażenia wymiernego
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 13:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 87 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 1 wrz 2006, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 33 razy
Mnożenie wyrażenia wymiernego
w liczniku jest \(\displaystyle{ 1-8 x^{3}}\)
a to jest ze wzoru na różnicę sześcianów \(\displaystyle{ (1-2x)(1+2x+4 x^{2})}\)
więc się skraca z mianownikiem i zostaje w liczniku
(1-2x)(2x+1)
a w mianowniku
2(2x-1)=-2(1-2x)
czyli po kolejnym skróceniu zostaje w liczniku 2x+1, w mianowniku -2
sorry, nie znam latexa
a to jest ze wzoru na różnicę sześcianów \(\displaystyle{ (1-2x)(1+2x+4 x^{2})}\)
więc się skraca z mianownikiem i zostaje w liczniku
(1-2x)(2x+1)
a w mianowniku
2(2x-1)=-2(1-2x)
czyli po kolejnym skróceniu zostaje w liczniku 2x+1, w mianowniku -2
sorry, nie znam latexa
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 13:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 87 razy
- Pomógł: 1 raz