dzień 1.:
zad. 1.
Niech \(\displaystyle{ a,b,c}\) będą nieujemnymi liczbami rzeczywistymi, z których przynajmniej dwie są dodatnie. Udowodnić że
\(\displaystyle{ \frac {a}{\sqrt {b^2 - bc + c^2}} + \frac {b}{\sqrt {c^2 - ca + a^2}} + \frac {c}{\sqrt {a^2 - ab + b^2}} \geq 2}\)
zad. 2.
okrąg \(\displaystyle{ o}\) jest styczny do prostych \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ AC}\) odpowiednio w punktach \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ C}\). Punkt \(\displaystyle{ P}\) leży na okręgu \(\displaystyle{ o}\) oraz na zewnątrz trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\). Punkt \(\displaystyle{ M}\) jest środkiem odcinka \(\displaystyle{ BC}\). Udowodnić że \(\displaystyle{ \sphericalangle BPA = \sphericalangle MPC}\)
zad. 3. Znajdź wszystkie pary funkcji \(\displaystyle{ f,g : \mathbb{R} \to \mathbb{R}}\) spełniające dla dowolnych rzeczywistych \(\displaystyle{ x,y}\) równanie
\(\displaystyle{ f(xy)=g(y)f(x)+f(y)}\)
przy czym \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją rosnącą
Niech \(\displaystyle{ a,b,c}\) będą nieujemnymi liczbami rzeczywistymi, z których przynajmniej dwie są dodatnie. Udowodnić że
\(\displaystyle{ \frac {a}{\sqrt {b^2 - bc + c^2}} + \frac {b}{\sqrt {c^2 - ca + a^2}} + \frac {c}{\sqrt {a^2 - ab + b^2}} \geq 2}\)
zad. 2.
okrąg \(\displaystyle{ o}\) jest styczny do prostych \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ AC}\) odpowiednio w punktach \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ C}\). Punkt \(\displaystyle{ P}\) leży na okręgu \(\displaystyle{ o}\) oraz na zewnątrz trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\). Punkt \(\displaystyle{ M}\) jest środkiem odcinka \(\displaystyle{ BC}\). Udowodnić że \(\displaystyle{ \sphericalangle BPA = \sphericalangle MPC}\)
zad. 3. Znajdź wszystkie pary funkcji \(\displaystyle{ f,g : \mathbb{R} \to \mathbb{R}}\) spełniające dla dowolnych rzeczywistych \(\displaystyle{ x,y}\) równanie
\(\displaystyle{ f(xy)=g(y)f(x)+f(y)}\)
przy czym \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją rosnącą
dzień 2.:
zad. 4
Fredek gra w samotnika. Plansza do gry ma kształt \(\displaystyle{ n}\) - kąta foremnego. Na każdym wierzchołku tego n-kąta stoi kieliszek, niektóre kieliszki są napełnione. Jedno posunięcie polega na tym, że Fredek wypija zawartość dowolnie wybranego kieliszka oraz zawartość tych sąsiednich kieliszków, które były napełnione, oraz napełnia te sąsiednie kieliszki, które były puste. Jeśli po pewnym posunięciu wszystkie kieliszki są puste, Fredek idzie się napić. Dla jakich \(\displaystyle{ n}\) startując od jednego napełnionego kieliszka, Fredek ma szansę na to, że pójdzie się napić?
zad. 5.
W czworokącie wypukłym \(\displaystyle{ ABCD}\) wpisanym w okrąg zachodzą następujące równości kątów: \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB=2 \sphericalangle CAD}\) oraz \(\displaystyle{ \sphericalangleACD=2 \sphericalangleBAC}\). Udowodnić że \(\displaystyle{ CB+CD=CA}\)
zad. 6.
Niech \(\displaystyle{ S(m,n)}\) będzie zbiorem wszystkich liczb całkowitych \(\displaystyle{ k}\) takich że
\(\displaystyle{ m \ mod \ k + n \ mod \ k \ge k}\)
Na przykład: \(\displaystyle{ S(7,9)=\{ 2,4,5,8,10,11,12,13,14,15,16\}}\)
Udowodnij że
\(\displaystyle{ \sum_{k\in S(m,n) }^{} \phi (k)=mn}\)
(\(\displaystyle{ \phi (n)}\) jest liczbą liczb całkowitych dodatnich mniejszych niż n i względnie pierwszych z n)
Fredek gra w samotnika. Plansza do gry ma kształt \(\displaystyle{ n}\) - kąta foremnego. Na każdym wierzchołku tego n-kąta stoi kieliszek, niektóre kieliszki są napełnione. Jedno posunięcie polega na tym, że Fredek wypija zawartość dowolnie wybranego kieliszka oraz zawartość tych sąsiednich kieliszków, które były napełnione, oraz napełnia te sąsiednie kieliszki, które były puste. Jeśli po pewnym posunięciu wszystkie kieliszki są puste, Fredek idzie się napić. Dla jakich \(\displaystyle{ n}\) startując od jednego napełnionego kieliszka, Fredek ma szansę na to, że pójdzie się napić?
zad. 5.
W czworokącie wypukłym \(\displaystyle{ ABCD}\) wpisanym w okrąg zachodzą następujące równości kątów: \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB=2 \sphericalangle CAD}\) oraz \(\displaystyle{ \sphericalangleACD=2 \sphericalangleBAC}\). Udowodnić że \(\displaystyle{ CB+CD=CA}\)
zad. 6.
Niech \(\displaystyle{ S(m,n)}\) będzie zbiorem wszystkich liczb całkowitych \(\displaystyle{ k}\) takich że
\(\displaystyle{ m \ mod \ k + n \ mod \ k \ge k}\)
Na przykład: \(\displaystyle{ S(7,9)=\{ 2,4,5,8,10,11,12,13,14,15,16\}}\)
Udowodnij że
\(\displaystyle{ \sum_{k\in S(m,n) }^{} \phi (k)=mn}\)
(\(\displaystyle{ \phi (n)}\) jest liczbą liczb całkowitych dodatnich mniejszych niż n i względnie pierwszych z n)





