Witam!
Jak udowodnic, ze dana funkcja jest parzysta lub jest nieparzysta albo ani, ani ?
Wiem, jak to ma wygladac wg. wzoru, ale jak dostane jakas funkcje to jak to rozpisac, zeby mi wyszlo ?? Nie wiem jak sie za to zabrac.
Prosze o pomoc!
Funkcja parzysta, funkcja nieparzysta - dowód
-
BettyBoo
- Użytkownik

- Posty: 5354
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Funkcja parzysta, funkcja nieparzysta - dowód
Masz \(\displaystyle{ f(x)}\).
1) Najpierw wyznaczasz dziedzinę. Jeśli nie jest symetryczna względem 0, to funkcja nie jest ani parzysta ani nieparzysta.
2) Jeśli jest symetryczna, to obliczasz \(\displaystyle{ f(-x)}\). Jeśli \(\displaystyle{ f(-x)=f(x)}\) to masz parzystą funkcję, jeśli \(\displaystyle{ f(-x)=-f(x)}\) to masz nieprzystą, w przeciwnym razie masz ani taką ani taką.
Pozdrawiam.
1) Najpierw wyznaczasz dziedzinę. Jeśli nie jest symetryczna względem 0, to funkcja nie jest ani parzysta ani nieparzysta.
2) Jeśli jest symetryczna, to obliczasz \(\displaystyle{ f(-x)}\). Jeśli \(\displaystyle{ f(-x)=f(x)}\) to masz parzystą funkcję, jeśli \(\displaystyle{ f(-x)=-f(x)}\) to masz nieprzystą, w przeciwnym razie masz ani taką ani taką.
Pozdrawiam.
Funkcja parzysta, funkcja nieparzysta - dowód
A jak wyjdzie mi z f(-x) -> f(x) ? Albo z f(-x) -> -f(x) ?
-
BettyBoo
- Użytkownik

- Posty: 5354
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Funkcja parzysta, funkcja nieparzysta - dowód
To już napisałam chyba?
Pozdrawiam.
Czy o coś innego pytasz?BettyBoo pisze:Jeśli \(\displaystyle{ f(-x)=f(x)}\) to masz parzystą funkcję, jeśli \(\displaystyle{ f(-x)=-f(x)}\) to masz nieprzystą, w przeciwnym razie masz ani taką ani taką.
Pozdrawiam.
Funkcja parzysta, funkcja nieparzysta - dowód
Nie wiem jak to nalezy sprawdzic. Moze jakis krotki przykladzik?
Chodzi mi o to, zeby ktos dal jakis przyklad i udowodnil ze np funkcja jest parzysta.
Chodzi mi o to, zeby ktos dal jakis przyklad i udowodnil ze np funkcja jest parzysta.
-
BettyBoo
- Użytkownik

- Posty: 5354
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Funkcja parzysta, funkcja nieparzysta - dowód
\(\displaystyle{ f(x)=x^2\ \Rightarrow \ f(-x)=(-x)^2=x^2=f(x)}\)
czyli funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest parzysta.
Pozdrawiam.
czyli funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest parzysta.
Pozdrawiam.
Funkcja parzysta, funkcja nieparzysta - dowód
Okej, w takim razie jak to wyszlo, ze (-x)^2 = x^2 ???
Dlaczego zniknal minus ? Rozumiem, ze jak sie podniesie minus do kwadratu to on znika, ale to wyglada jakby normalnie znikl bez ingerencji. Czy dobrze rozumuje ?
W takim razie prosze o przyklad na nie parzysta oraz na ani ani
Dlaczego zniknal minus ? Rozumiem, ze jak sie podniesie minus do kwadratu to on znika, ale to wyglada jakby normalnie znikl bez ingerencji. Czy dobrze rozumuje ?
W takim razie prosze o przyklad na nie parzysta oraz na ani ani
- Nakahed90
- Użytkownik

- Posty: 8887
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Funkcja parzysta, funkcja nieparzysta - dowód
Nieparzystą masz \(\displaystyle{ sinx}\), a ani taką ani taką to np \(\displaystyle{ x+1}\)

