Witam!
Jak udowodnic, ze dana funkcja jest parzysta lub jest nieparzysta albo ani, ani ?
Wiem, jak to ma wygladac wg. wzoru, ale jak dostane jakas funkcje to jak to rozpisac, zeby mi wyszlo ?? Nie wiem jak sie za to zabrac.
Prosze o pomoc!
Funkcja parzysta, funkcja nieparzysta - dowód
-
BettyBoo
- Użytkownik

Masz \(\displaystyle{ f(x)}\).
1) Najpierw wyznaczasz dziedzinę. Jeśli nie jest symetryczna względem 0, to funkcja nie jest ani parzysta ani nieparzysta.
2) Jeśli jest symetryczna, to obliczasz \(\displaystyle{ f(-x)}\). Jeśli \(\displaystyle{ f(-x)=f(x)}\) to masz parzystą funkcję, jeśli \(\displaystyle{ f(-x)=-f(x)}\) to masz nieprzystą, w przeciwnym razie masz ani taką ani taką.
Pozdrawiam.
1) Najpierw wyznaczasz dziedzinę. Jeśli nie jest symetryczna względem 0, to funkcja nie jest ani parzysta ani nieparzysta.
2) Jeśli jest symetryczna, to obliczasz \(\displaystyle{ f(-x)}\). Jeśli \(\displaystyle{ f(-x)=f(x)}\) to masz parzystą funkcję, jeśli \(\displaystyle{ f(-x)=-f(x)}\) to masz nieprzystą, w przeciwnym razie masz ani taką ani taką.
Pozdrawiam.
A jak wyjdzie mi z f(-x) -> f(x) ? Albo z f(-x) -> -f(x) ?
-
BettyBoo
- Użytkownik

To już napisałam chyba?
Pozdrawiam.
Czy o coś innego pytasz?BettyBoo pisze:Jeśli \(\displaystyle{ f(-x)=f(x)}\) to masz parzystą funkcję, jeśli \(\displaystyle{ f(-x)=-f(x)}\) to masz nieprzystą, w przeciwnym razie masz ani taką ani taką.
Pozdrawiam.
Nie wiem jak to nalezy sprawdzic. Moze jakis krotki przykladzik?
Chodzi mi o to, zeby ktos dal jakis przyklad i udowodnil ze np funkcja jest parzysta.
Chodzi mi o to, zeby ktos dal jakis przyklad i udowodnil ze np funkcja jest parzysta.
-
BettyBoo
- Użytkownik

\(\displaystyle{ f(x)=x^2\ \Rightarrow \ f(-x)=(-x)^2=x^2=f(x)}\)
czyli funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest parzysta.
Pozdrawiam.
czyli funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest parzysta.
Pozdrawiam.
Okej, w takim razie jak to wyszlo, ze (-x)^2 = x^2 ???
Dlaczego zniknal minus ? Rozumiem, ze jak sie podniesie minus do kwadratu to on znika, ale to wyglada jakby normalnie znikl bez ingerencji. Czy dobrze rozumuje ?
W takim razie prosze o przyklad na nie parzysta oraz na ani ani
Dlaczego zniknal minus ? Rozumiem, ze jak sie podniesie minus do kwadratu to on znika, ale to wyglada jakby normalnie znikl bez ingerencji. Czy dobrze rozumuje ?
W takim razie prosze o przyklad na nie parzysta oraz na ani ani
- Nakahed90
- Użytkownik

Nieparzystą masz \(\displaystyle{ sinx}\), a ani taką ani taką to np \(\displaystyle{ x+1}\)