Jak usunąć z ułamka niewymierność czwartego stopnia? Przykładowo z takiego:
\(\displaystyle{ \frac{2}{\sqrt[4]{8}}}\)
czy liczy się w ten sposób:
\(\displaystyle{ \frac{2}{\sqrt[4]{8}} \cdot \frac{\sqrt[4]{8^{3}}}{\sqrt[4]{8^{3}}}=\frac{2\sqrt[4]{8^{3}}}{ \sqrt[4]{8^{4}}}=\frac{2\sqrt[4]{8^{3}}}{8}=\frac{\sqrt[4]{8^{3}}}{4}}\)
czy liczy się to jakoś inaczej?
Jak usunąć niewymierność 4. stopnia z ułamka?
- josep6
- Użytkownik

- Posty: 160
- Rejestracja: 21 sty 2010, o 22:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 28 razy
Jak usunąć niewymierność 4. stopnia z ułamka?
Ok dzięki właśnie nie byłem pewien bo w rozwiązaniu jest \(\displaystyle{ \sqrt[4]{2}}\) a mi wyszedł inny wynik. Jak dojść do tej końcowej postaci?
Już wiem, wystarczy zapisać wszystko w postaci potęgi dwójki
Już wiem, wystarczy zapisać wszystko w postaci potęgi dwójki
-
Adifek
- Użytkownik

- Posty: 1560
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Jak usunąć niewymierność 4. stopnia z ułamka?
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{8^{3}}= \sqrt[4]{512} = 2 \sqrt[4]{2}}\)
Czyli mi by wyszło
\(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt[4]{2}}{4} = \frac{ \sqrt[4]{2}}{2}}\)
Czyli mi by wyszło
\(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt[4]{2}}{4} = \frac{ \sqrt[4]{2}}{2}}\)
- josep6
- Użytkownik

- Posty: 160
- Rejestracja: 21 sty 2010, o 22:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 28 razy
Jak usunąć niewymierność 4. stopnia z ułamka?
ja rozpisałem to tak, wszystko jako potęga dwójki:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt[4]{8^{3}}}{4}=\frac{\sqrt[4]{(2^{3})^{3}}}{2^{2}}=\frac{2^{\frac{9}{4}}}{2^{2}}=\frac{2^{2\frac{1}{4}}}{2^{2}}=2^{\frac{1}{4}}=\sqrt[4]{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt[4]{8^{3}}}{4}=\frac{\sqrt[4]{(2^{3})^{3}}}{2^{2}}=\frac{2^{\frac{9}{4}}}{2^{2}}=\frac{2^{2\frac{1}{4}}}{2^{2}}=2^{\frac{1}{4}}=\sqrt[4]{2}}\)
-
Wilkołak
- Użytkownik

- Posty: 256
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża / Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 46 razy
Jak usunąć niewymierność 4. stopnia z ułamka?
\(\displaystyle{ \frac{2 * \sqrt[4]{8^3} }{ \sqrt[4]{8} * \sqrt[4]{8^3} } = \frac{2* \sqrt[4]{8^3} }{8} = \frac{ \sqrt[4]{8^3} }{4} = \frac{ \sqrt[4]{2^9} }{4} = \frac{2^2 \sqrt[4]{2} }{4} = \sqrt[4]{2}}\)