Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x-\log5=x\log5+2\log2-\log(1+2 ^{x})}\)
Jakieś pomysły?
(Trudne) równanie logarytmiczne
- Althorion
- Użytkownik

- Posty: 4293
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
(Trudne) równanie logarytmiczne
Służę:
\(\displaystyle{ x-log5=xlog5+2log2-log(1+2 ^{x}) \\
x = \log (5^x) + \log (4) - \log (1+2^x) + \log (5) \\
\log ( 10^x ) = \log (20 \cdot 5^x (1 + 2^x)) \\
2^x \cdot 5^x = 2^2 \cdot 5 + 5^x + 2^2 \cdot 5 \cdot 2^x + 2^x \cdot 5^x \\
2^2 \cdot 5 + 5^x + 2^2 \cdot 5 \cdot 2^x = 0}\)
\(\displaystyle{ x-log5=xlog5+2log2-log(1+2 ^{x}) \\
x = \log (5^x) + \log (4) - \log (1+2^x) + \log (5) \\
\log ( 10^x ) = \log (20 \cdot 5^x (1 + 2^x)) \\
2^x \cdot 5^x = 2^2 \cdot 5 + 5^x + 2^2 \cdot 5 \cdot 2^x + 2^x \cdot 5^x \\
2^2 \cdot 5 + 5^x + 2^2 \cdot 5 \cdot 2^x = 0}\)
- Althorion
- Użytkownik

- Posty: 4293
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
(Trudne) równanie logarytmiczne
Ech, "mały" błąd mi się wdał (pomyliłem plus z minusem). Ale powinnaś sama zaraz umieć poprawić:
\(\displaystyle{ \log_a (b) + \log_a (c) = \log_a (bc) \\
\log_a (b) - \log_a (c) = \log \left( \frac{b}{c} \right)}\)
\(\displaystyle{ \log_a (b) + \log_a (c) = \log_a (bc) \\
\log_a (b) - \log_a (c) = \log \left( \frac{b}{c} \right)}\)
-
Lbubsazob
- Użytkownik

- Posty: 4591
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
(Trudne) równanie logarytmiczne
\(\displaystyle{ x = \log \left( 5^x \right) + \log \left( 4 \right) - \log \left( 1+2^x \right) + \log \left( 5 \right)}\)
Próbuję to teraz rozpisać i wychodzi mi:
\(\displaystyle{ x=\log \left[ \left( 5 ^{x} \right) \cdot 4 \cdot 5: \left( 1+2 ^{x} \right) \right] \\
x=\log \left( \frac{20 \left( 5 ^{x} \right) }{ \left( 1+2 ^{x} \right) } \right)}\)
Nie wiem, co z tym dalej zrobić, wiem tylko, że \(\displaystyle{ 10 ^{x}=\frac{20 \left( 5 ^{x} \right) }{ \left( 1+2 ^{x} \right) }}\)
Próbuję to teraz rozpisać i wychodzi mi:
\(\displaystyle{ x=\log \left[ \left( 5 ^{x} \right) \cdot 4 \cdot 5: \left( 1+2 ^{x} \right) \right] \\
x=\log \left( \frac{20 \left( 5 ^{x} \right) }{ \left( 1+2 ^{x} \right) } \right)}\)
Nie wiem, co z tym dalej zrobić, wiem tylko, że \(\displaystyle{ 10 ^{x}=\frac{20 \left( 5 ^{x} \right) }{ \left( 1+2 ^{x} \right) }}\)
-
k2mil
- Użytkownik

- Posty: 17
- Rejestracja: 5 wrz 2006, o 20:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wro
- Pomógł: 2 razy
(Trudne) równanie logarytmiczne
nie jest takie trudne
\(\displaystyle{ 10^x + 20^x = 5^x * 20}\)
\(\displaystyle{ 2^x * 5^x + 5^x * 4^x = 5^x * 20}\)
z własności różnowartościowośc koleżanka ma
\(\displaystyle{ 2^x + 4^x = 20}\)
\(\displaystyle{ 2^x + 2^x * 2^x - 20 = 0}\)
\(\displaystyle{ t = 2^x}\) oraz \(\displaystyle{ t>0}\)
czyli
\(\displaystyle{ t + t^2 - 20 = 0}\)
dalej chyba sobie poradzisz
\(\displaystyle{ 10^x + 20^x = 5^x * 20}\)
\(\displaystyle{ 2^x * 5^x + 5^x * 4^x = 5^x * 20}\)
z własności różnowartościowośc koleżanka ma
\(\displaystyle{ 2^x + 4^x = 20}\)
\(\displaystyle{ 2^x + 2^x * 2^x - 20 = 0}\)
\(\displaystyle{ t = 2^x}\) oraz \(\displaystyle{ t>0}\)
czyli
\(\displaystyle{ t + t^2 - 20 = 0}\)
dalej chyba sobie poradzisz